Снимка: Архив Reuters

Самолетните пътници, които искат да отидат в Брюксел от летището на южния град Шарлероа, днес по изключение могат да ползват безплатен таксиметров превоз по решение на таксиметровите синдикати, съобщи ръководството на летището, цитирано от ТАСС.

Таксиметровите шофьори взеха това решение, след като в белгийските медии се появиха остри критики срещу някои таксита в Шарлероа в деня на атентатите в Брюксел на 22 март.

Тогава столичното летище "Завентем" бе затворено след бомбените нападения и отделни таксиджии се възползвали от паниката и поискали от отиващите в Брюксел пътници несъразмерно високи такси за превоз - до 300 евро при нормална тарифа 50-70 евро.

Говорителят на летището на Шарлероа Венсан Грас заяви, че в отговор на това таксиметровите шофьори са решили да предоставят на всички желаещи безплатен превоз "за първите 65 км към Брюксел". Това е разстоянието между двата града.

След атентатите брюкселското летище "Завентем" остава затворено и всички пътища към него са блокирани. То няма да възобнови работа поне до понеделник.

Летището на Шарлероа е на 70 км южно от белгийската столица. То е второто по големина в Белгия с пътникопоток 6,9 милиона души годишно. Ползва се главно от нискобюджетни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase