Джон Кери и Шарл Мишел. Снимка: Reuters

"Аз съм брюкселец", заяви на френски и фламандски държавният секретар на САЩ Джон Кери в белгийската столица, където пристигна да поднесе съболезнования и да предложи помощта на САЩ след джихадистките атаки от вторник, съобщи Франс прес.

"Je suis Bruxellois" - "Ik ben Brussel", каза Кери на обща пресконференция с белгийския премиер Шарл Мишел.

"САЩ се молят и скърбят заедно с вас за близките ви, жестоко отнети от вас, и за многото ранени при тези жалки атаки", заяви държавният секретар. Той съобщи, че сред загиналите има и американци, без да уточни броя им. Но високопоставен служител каза, че семействата на двама американци са били информирани за гибелта им при нападенията, предаде Асошиейтед прес.

"САЩ стоят твърдо зад Белгия и другите страни в Европа пред лицето на тази трагедия", продължи Кери и предупреди, че светът няма да спре битката срещу Ислямска държава, поела отговорност за атентатите.

"Ние - всички ние, представляващи безчет националности, имаме послание до онези, които са вдъхновили или извършили нападенията тук или в Париж, или в Анкара, Тунис, Сан Бернардино и навсякъде другаде: Няма да ни уплашите. Няма да ни спрете. Ще се върнем с още по-голяма решимост, с по-голяма сила и няма да се успокоим, докато не заличим вашите нихилистични убеждения и малодушие от лицето на земята."

Шарл Мишел благодари на Кери за визитата, окачествявайки я като силен сигнал на солидарност. "Много е важно за нас днес да получим вашата подкрепа", каза той и поднесе съболезнования за американските жертви. Белгийският премиер подчерта, че страната му ще продължи да участва в операциите на възглавяваната от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. В състава на коалицията са шест белгийски изтребителя Ф-16.

Кери ще се срещне по-късно с белгийския крал Филип. Преди това той разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочи АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase