Снимка: Twitter

Сирийски бежанец вече година е задържан на летище в Истанбул и под постоянна заплаха от депортиране, твърди Амнести Интернешънъл.

Фади Мансур е бил задържан в стая за "Проблемни пътници" на истанбулското летище Ататюрк на 15 март 2015 година. Той казва, че е напуснал Сирия през 2012 г., след началото на гражданската война.

Тогава му предстояло да влезе в запаса и той избягал. Веднага след това бил отвлечен и държан за откуп. Когато бил пуснат, решил да избяга в Турция през 2014 година, пише британският "Телеграф".

Месец по-късно искал да отиде в Малайзия. От там обаче му отказали, защото го подозирали, че използва фалшиви документи. Пътят му го отвел и в Ливан, който до момента е приел най-много бежанци. Само че Фади решил да тръгне към Турция. Там го задържали.

По време на годината, която той прекарал на летището, той е бил нападнат от друг задържан. Тогава Фади е поискал да бъде върнат в Ливан, но властите са му отказали и той е бил върнат в Турция. А там, там го задържат наново.

След годината, прекарана в малка стаичка, дълга едва десетина стъпки, в която не влиза естествена светлина, Фади иска да се върне в Сирия.

"Поне там ще умра един път и ще се свърши, вместо да умирам тук всеки ден малко по малко", обяснява той.

В Twitter акаунта си е сниман с лист, на който той пише: "Една година е достатъчна". Анкара не е коментирала обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase