Кадър: YouTube

Общ преглед

В Русия посрещнаха тържествено първите руски самолети, завръщащи се от Сирия.

Руските самолети излитат от военната база Хмеймим в Сирия към постоянните си бази в Русия на групи. В състава на всяка група има "лидер" - военнотранспортен самолет Ту-154 или Ил-76, превозващ инженерно-технически персонал и оборудване, след който летят руски бойни самолети от различни типове.

Така групата лети до границата на Руската федерация, след което всички самолети се отправят самостоятелно към съответните летища - при нужда с междинни кацания за презареждане и технически контрол.

Руското министерство на отбраната публикува видео от кацането на първата група бомбардировачи Су-34, пристигнали в авиобазата във Воронежка област.

В церемонията по посрещането на летците, изпълнявали бойни задачи в Сирия, участва главнокомандващият Въздушнокосмическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев, пише ТАСС.

На 14 март президентът на Русия Владимир Путин разпореди от 15 март да започне изтеглянето на основните руски сили от Сирия. По думите му задачите, поставени на военните, са изпълнени като цяло.

Русия започна операцията си в Сирия на 30 септември 2015 г. по молба на сирийския президент Башар Асад. От 27 февруари 2016 г. в Сирия е в сила прекратяване на огъня, споразумението за което беше постигнато от Русия и САЩ.

Примирието не обхваща групировките "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", както и много формирования, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар