Снимка: bgonair.bg
fallback

Гърция планира да разсели хилядите блокирани бежанци край Идомени. Бежанците, които се намират в импровизирания лагер край гръцко-македонската граница, трябва да приемат, че границата е затворена и да се преместят в други приемни центрове за мигранти. Това обяви гръцкият министър за защита на гражданите и обществения ред Никос Дендияс.

Според Дендияс Гърция може да подсигури по-добри условия за настаняване на мигранти в други лагери, намиращи се на 10-12 км от Идомени. По думите му държавата не може да подсигури сериозна помощ на толкова много хора, събрани на едно място.

В момента в импровизирания лагер в Идомени има над 14 000 мигранти, а други 36 000 се намират в останалата част на Гърция.

Балканският маршрут е официално закрит. Словения, Македония, Сърбия, Хърватия си затвориха границите, а Унгария обяви извънредно положение. Действията им идват след постигнатото споразумение на срещата на върха в понеделник в Брюксел между европейските лидери и Турция.

Днес и Австрия повтори, че няма да отваря границите си. Според вътрешния министър на страната Йохана Микл-Лайтнер това ще изпрати ясно съобщение към бежанците да не пристигат в Европа и ще гарантира стабилността.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че затварянето на използващия от мигрантите маршрут през Западните Балкани "не разрешава проблема" и тази постъпка "не е устойчива". Пред германското радио MDR коментира, че едностранното решение на Австрия и направените след това от балканските държави, очевидно ще ни донесат по-малко бежанци, но поставят Гърция в много трудна ситуация.

"Ако не успеем да постигнем сделка с Турция, Гърция няма да може да поеме бремето за дълго. Затова искам реално европейско решение, което да е решение за всичките 28 страни", подчерта Ангела Меркел.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

Словения, Македония, Сърбия, Хърватия си затвориха границите, а Унгария обяви извънредно положение. A България? Или българските политици могат само да мънкат по ББС извинително.

7

диваци!

преди 8 години

Ако тези диваци се бунтуват, че ще бъдат преместени или издигат ТАКИВА ЛОЗУНГИ "приозведено в РС( на снимакат) да бъдат предупртедени, че ще бъдат връщани в ДЪРЖАВИТЕ СИ!Те идват да ТЪРСЯТ помощ, не сме ги викали и трябва да имат УВАЖЕНИЕ.Да бъдат ПРЕДУПРЕДЕНИ всички, които се отправят къ ЕС, че БЕЗ ПАСПОРТИ няма да бъдат допускани.Да се предупреди и ТУРЦИЯ да не изпраща МАСОВО с паспорти, напечатани в Турциа( че са сирийски граждани.)

6

Анонимен

преди 8 години

Не се чува Могерини?! Темата е в компетенцията й! Или тя се интересува защо Русия задържа Савченко?! Хммммм!!!!!!

fallback