снимка: Ройтерс

Въпреки спора за политиката, свързана с бежанската криза, по всичко изглежда че доверието на германците към федералния канцлер Ангела Меркел отново расте. В анкета на Forsa, осъществена по поръчка на списание Stern и телевизия RTL, Меркел получава рекордно за годината доверие.

Ако можеше да бъде директно избрана сега, тя би получила 50% от вота на имащите право на глас. Преди седмица рейтингът ѝ е бил 46%.

Вицеканцлерът и икономически министър Зигмар Габриел, който е и лидер на Социалдемократичната партия, губи един пункт в проучването и би получил одобрение за канцлер едва от 13% от запитаните. Дори сред поддръжниците на собствената си партия Габриел изостава, като едва 36 на сто от тях го искат за канцлер, докато 38% биха гласували за Меркел. 
 
Проучването на Forsa потвърждава резултатите от други проучвания от последните седмици. Още в края на февруари публикувана от ARD Deutschlandtrend анкета показа, че подкрепата за Меркел отново нараства. В това проучване популярността на Меркел скача с осем процентни пункта.

Докато канцлерът и лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер в началото на февруари имаха равна подкрепа, сега канцлерът е с 12 процентни пункта пред своя критик от Бавария. В началото на февруари популярността на Меркел, според тази анкета, спада до най-ниското си ниво от 2011 г. насам.

И друго проучване на YouGov, което беше публикувано преди два дни, показва, че в момента отново повечето избиратели оценяват работата на канцлера положително. 37% вместо предишните 32% са удовлетворени или много доволни от дейността ѝ, въпреки че по-голямата част (56%), все още са много или малко недоволни. 

Още подобни новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase