Снимка: Bulgaria On Air

"Балканският маршрут", използван от повечето бежанци и мигранти за влизане в Европа, вече е затворен, пише македонско електронно издание. Според медията се чака само потвърждение на днешната среща на върха в Брюксел между европейските лидери и Турция, посветена на бежанската криза.

Македонското издание пише още за нов списък с бежанци на македонските и сръбските гранични власти, на които ще им се отказва достъп до територията на двете страни. В него са граждани на Ирак по произход от Иракски Кюрдистан, както и от провинциите в южната част на страната, където не се водят военни действия.

От Сирия вече няма да се приемат бежанци по произход от Дамаск и Ракка.

Затваряне на т.нар. Балкански маршрут се очаква да получи зелена светлина на днешната среща на европейските лидери и Турция в Брюксел. Правителствените ръководители на 28-те страни от ЕС ще поискат от турския премиер Ахмет Давутоглу да приеме програма за депортация в големи мащаби на икономическите мигранти, допуснати в Гърция.

От Турция се очаква и да предприеме по-строги мерки за прилагане на споразумението от ноември за спиране на притока на хора в Европа. Гърция, която беше поставена в тежка ситуация, след като Македония и други държави по Балканския маршрут затвориха границите си, ще получи каквато и да е необходима помощ, за да създаде веднага 50 хиляди места за подслоняване на вече пристигналите там мигранти. Тези, които не отговарят на изискванията за бежанци, няма да бъдат допускани по-нататък в Европейския съюз, а ще бъдат връщани обратно в Турция.

На фона на срещата в белгийската столица остава тежка ситуацията по гръцко-македонската граница.

В опит да тушират напрежението гръцките власти създадоха нови четири лагера край Идомени. Два са в близост, един е в Солун, друг е в Кавала. Тези четири лагера са с капацитет от по 2000 души, но не са достатъчни.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase