Снимка: архив Reuters
fallback

Белият дом разкритикува турското правителство за превземането на опозиционния вестник "Заман".

Както Dnes.bg писа турските власти решиха да поемат контрола над в. "Заман", най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турски съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски.

Oще по темата
Заради решението на турското правителство в Истанбул избухнаха протести, а турската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта.

Белият дом определи като неприемливи действие назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти. "Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона", призоваха американските власти.

Те допълниха, че турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

"В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани", подчертава Белият дом.

Междувременно турските полицейски части за борба с безредиците използваха отново сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсването на стотици протестиращи, събрали се пред редакцията на опозиционния вестник в Истанбул,  съобщи от мястото фотограф на AFP.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Мюслюм Шебек

преди 8 години

..................,а баба Ангела се наведе още по-ниско за да поеме напълно и изцяло папаригата на Ердо!

57

Анонимен

преди 8 години

ей тия гадове хамериканците не спряха да си врът носа навсякъде . с техните миротворни мисии що държави съсипаха ...

56

papi

преди 8 години

до 115за какво да идват руснаците бе мушмурок,той народа на Турция сам ще се справи с Ердоганчо.само стой и гледай,и ти мишко ще си един от първите дето после ще роптаеш срещу него но сега се пънеш.Не виждаш ли че народа на Турция дори няма право да говори.А от тези милиарди за които ти говориш сигурно една шепа от които си и ти са страхливците които се четкат на вашето ислямистче президента,

fallback