Агенцията на ООН за бежанците предложи днес на ЕС план от шест точки за справяне с миграционната криза, като предупреди за бързо влошаване на ситуацията в Гърция, където са блокирани около 30 хиляди кандидати за убежище в Европа, предаде Ройтерс.

Предложението включва създаването на центрове във всяка страна от ЕС, които "да поемат отговорността за цяла Европа за регистриране на хората и разпределянето им по договорена система", каза на брифинг в Женева Мелиса Флеминг, говорителка на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Комисарят Филипо Гранди призовава 10 процента от сирийските бежанци в съседните на Сирия страни да бъдат разселени по света през следващите три години и той очаква заявки за това да бъдат направени на конференцията по мигрантската криза, насрочена за 30 март, съобщи Ройтерс.

По-рано днес Венсан Кощел, директор на европейското бюро на бежанската агенция на ООН, каза, че бежанците в Турция може да бъдат разселени по света през следващите две години, предаде Асошиейтед прес. Той призова Европа, Русия и САЩ да направят нещо повече в тази насока. По думите на Кощел през миналата година само 7500, вкл. 1100 сирийци, от пребиваващите в Турция бежанци, са били заселени на други места.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase