Мигранти в Германия си почиват след като са взели документите си Снимка: архив Reuters
fallback

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция и Германия работят в еднакъв дух и с еднаква воля за решаване на мигрантската криза, която разтърсва Европейския съюз, предаде Франс прес.

Оланд каза това на обща пресконференция в Париж с германската канцлерка Ангела Меркел.

Оланд каза, че Европейският съюз трябва да запази Шенгенското споразумение за свободно движение въпреки напрежението, на което го подлага мигрантската криза.

"Нашата цел е да възстановим действието на Шенген, което трябва да направим с координация, солидарност и увеличаване на общите ни ресурси", каза френският президент, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия пък предупреди, че пълно възстановяване на граничния контрол между страните членки на ЕС може да струва €18 млрд. годишно, съобщи БТА.

Временният граничен контрол между някои европейски държави бе установен заради мигрантската криза и през последните месеци се засилиха опасенията от пълно разпадане на Шенгенското пространство.

Според оценка на ЕК, оповестена днес, подобно развитие на събитията може да струва до 0,13 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Само разноските за шосейния транспорт могат да достигнат 7,5 млрд. евро годишно, като особено силно ще бъдат засегнати страни с голям износ.

В документа, който включва планове как Шенгенската зона да бъде напълно възстановена до декември, Еврокомисията отбелязва, че освен търговията връщането на границите може да застраши също така сътрудничеството в правосъдието и дейността на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

Очевидно Сорос и протежетата му в Европа подцениха европейците.Затварянето на вътрешните граници не само ще ограничи нашествието на пришълците,но ще превърне Германия в халифат.Франция отдавна е ислямска държава.

13

Darma

преди 8 години

До Българин от ГерманияТова с АИДА и аз го очаквам. Ще минат изборите, и това ще почнат да правят. 100%Съсипаха хубавата държава.

12

Българин от Германия

преди 8 години

Под защита на външните Европейски граници Меркел разбира организирано официално трансфериране на мигрантите с помощта на корабите НАТО. Очаквмм дори да ги превозят с луксозни круизни кораби от рода на АИДА. Меркел действа престъпно срещу собствения си народ и срещу Европа - НИКОЙ не е я упълномощил да взема решения от името на Еропейските Народи ! Добре че има държавници в много европейски страни, защитаващи жизнените интереси на НАРОДИТЕ си !

fallback