Снимка: архив, Ройтерс

Сирийската армия има право да отговори на всяко нарушение на споразумението за прекращаване на враждебните действия, което влезе в сила в полунощ, предаде ТАСС.

Сирийските въоръжени сили си запазват правото да отговарят както на нападения, извършени срещу тях, така и на нападения срещу сирийски граждани, заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари.

Той подчерта, че режимът в Дамаск е готов да помогне за изпълнението на споразумението и добави, че е от особено значение да се засили контрола над сирийските граници, за да се спре подкрепата за въоръжени групировки.

Сирийската делегация е участвала "с пълна искреност" в предишния кръг на мирните преговори и е готова да продължи да го прави, подчерта Джафари. "Потвърждавам готовността на сирийското правителство да участва активно във всички искрени усилия за достигане на политическо решение, при което самите сирийци да определят бъдещето си без чужда намеса", заяви той.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура отказа да отговори на въпрос дали сирийските кюрди ще участват в преговорите в Женева, отбелязва ТАСС. "Дайте ми възможност да съобщя плановете си след 7 март", когато би трябвало да започне следващият кръг на преговорите, заяви специалният пратеник. Това означава, че проблемът с отсъствието на кюрдите няма да бъде решен при подготовката за втория кръг на преговорите, тълкува ТАСС думите на Де Мистура.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase