Снимка: архив, Reuters
fallback

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди ограниченията, наложени над мигрантите по границите на Балканите, предаде Франс прес.

Бан Ки Мун подчерта, че мерките, въведени от редица страни в района, сред които Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, са в нарушение на Конвенцията за бежанците от 1951 г., добавя АФП.

Oще по темата

По силата на тази конвенция трябва да се определя индивидуално бежанският статут и нуждата от защита на всеки мигрант, което е невъзможно при мерките, въведени от тези страни, се казва в комюнике на генералния секретар. Той следи с голяма тревога растящия брой ограничения, наложени по границите, през които минава т.нар. Балкански път.

Бан Ки Мун е наясно с натиска, на който са подложени много европейски страни, но призовава всички държави да оставят отворени границите си и да действат в дух на споделена отговорност и солидарност, включително като разширят законовите възможности за получаване на убежище.

Той напомня, че Турция вече е приела над 2,6 милиона бежанци, повечето от Сирия. Бан Ки Мун изтъква необходимостта да се сподели отговорността на световно равнище и посочва, че при следващата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на 19 септември ще се състои среща на високо равнище за миграцията.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

някой

преди 8 години

бан ки мун да ми направи една с---ка

13

Анонимен

преди 8 години

Бан Ки Мун да приеме тези нашественици в централата на ООН. И да не дава акъл на Балканите какво да правят.

12

Безмер

преди 8 години

Бан Ки Мун как смееш да бъдеш джъджментал към нас и да ни осъждаш! Бъди толерантен! Ти трябва да си толерантен към нашите п0рядки и културно наследство дори те да са ксен0фобски и расистки, така е толерантно! Бъди толерантен! Както се толерират културни особености у някои етн0си като раждането на 12 годишна възраст така ще бъдеш и ти толерантен към нашите п0рядки. Бъди толерантен! Ти нямаш право да съдиш различните и да пречиш на нашата културна идентичност дори да ти се струва ксеноф0бска!

fallback