Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун осъди ограниченията, наложени над мигрантите по границите на Балканите, предаде Франс прес.

Бан Ки Мун подчерта, че мерките, въведени от редица страни в района, сред които Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, са в нарушение на Конвенцията за бежанците от 1951 г., добавя АФП.

Още по темата

По силата на тази конвенция трябва да се определя индивидуално бежанският статут и нуждата от защита на всеки мигрант, което е невъзможно при мерките, въведени от тези страни, се казва в комюнике на генералния секретар. Той следи с голяма тревога растящия брой ограничения, наложени по границите, през които минава т.нар. Балкански път.

Бан Ки Мун е наясно с натиска, на който са подложени много европейски страни, но призовава всички държави да оставят отворени границите си и да действат в дух на споделена отговорност и солидарност, включително като разширят законовите възможности за получаване на убежище.

Той напомня, че Турция вече е приела над 2,6 милиона бежанци, повечето от Сирия. Бан Ки Мун изтъква необходимостта да се сподели отговорността на световно равнище и посочва, че при следващата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на 19 септември ще се състои среща на високо равнище за миграцията.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase