Снимка: архив, Reuters

В света днес цари по-голяма нестабилност, отколкото когато и да било след Втората световна война, пише бившият американски сенатор Джоузеф Либерман в статия за в. "Вашингтон пост", озаглавена "Липсата на американско лидерство прави света по-опасен от всякога".

Заплахите идват от дръзки експанзионистични сили като Иран, Русия и Китай, както и от терористи агресори като "Ислямска държава" и Ал Кайда. С две думи, враговете на свободата са на ход. В същото време САЩ избраха точно този момент, за да заемат по-пасивна позиция на световната сцена. Оттеглянето на САЩ от позицията на световен хегемон със сигурност не е причина за цялата нестабилност, но направи така, че тя да се изостри, смята авторът.

Военното и политическото изтегляне на САЩ от Ирак след постигнатите успехи в борбата с насилствения ислямистки екстремизъм там и това, че Вашингтон не се намеси да спре кръвопролитията в Сирия, създадоха вакуум в сърцето на Близкия изток. Този вакуум бе запълнен от най-опасните антиамерикански сили в региона - тоталитарни сунитски фанатици и Ислямска република Иран. Резултатът бе създаване на свърталище на терористи и небивала иранска доминация над много арабски столици, се казва в статията във "Вашингтон пост".

Руският президент Владимир Путин също се впусна да запълва вакуума, превземайки Крим и предприемайки действия в Източна Украйна през 2014 година. САЩ реагираха на това нарушаване на световния ред с гневни думи и санкции срещу Москва, но отказаха да дадат на украинците отбранителни оръжия, които щяха да принудят Русия да плати по-висока цена за военния авантюризъм. Вместо да възпре Русия от по-нататъшна агресия, нашето колебание в Украйна бе сигнал за Кремъл, че самите САЩ могат да бъдат възпрени, когато Русия действа дръзко и решително.

Скоро след това Путин приложи наученото в Сирия, където разположи свои сили миналата година, за да обърне хода на войната в полза на изнемогващия Башар Асад.

На много места през последните години САЩ се отнасят към противниците си като към важни партньори, които трябва да бъдат ухажвани, а същевременно отхвърлят или очернят историческите съюзници и партньори, сякаш са препятствия пред мира, пише Либерман.

В разговор с лидера на един от европейските съюзници някои от нас попитаха какво трябва да направят САЩ, за да помогнат по-добре на него и на страната му. Отговорът му бе директен: "Изберете президент, който разбира колко е важно лидерството на САЩ в света", допълва авторът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase