Снимка: bgonair.bg
fallback

"Поредното споразумение между Съединените щати и Русия за прекратяване на военните действия в Сирия не сработи. От седмица в конфликта има и нов участник и това е Турция, която  атакува позициите на сирийските кюрди" заяви в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR Нина Спасова, журналист-арабист.

"Вместо обща коалиция срещу Ислямска държава (ИД), каквато беше идеята на ООН през декември при подписването мирния план за Сирия, в навечерието на подновяването на преговорите (планирано за 25 февруари), на територията на страната има три военни коалиции. Те са, от една страна САЩ и европейските държави, от друга - Русия и Иран, и от третата - Турция, Катар и Саудитска Арабия", коментира Нина Спасова.

Тя припомни, че според британски министър, около 30 процента от руските удари са насочени срещу позициите на ИД, а основните 70 процента са срещу силите на сирийската опозиция.

"Така борбата с ИД минава на заден план, изместена от двустранни конфликти, борба  за регионално надмощие и енергийни интереси", коментира Нина Спасова.

"Срещу сирийските кюрди, едни от най-активните опозиционни сили, са насочени и ударите на третата коалиция – Турция, Катар и Саудитска Арабия",  добави журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анти орда

преди 8 години

Станахме две коалициите срещу московитиското племе.

17

Анонимен

преди 8 години

Кери си меччае скоршно спиране на убийствата, Спасова - не!

16

Анонимен

преди 8 години

34 Един индийски слон отишъл при един мъдрец и го запитал:Гуру,колко време ще живея? Мъдрецът благо погледнал нахалният слон и отвърнал:Колкото по малко въпроси задаваш,толкова по дълго ще живееш,а също така и ако не дрънкаш глупости!

fallback