Снимка: Reuters

Европейските лидери призоваха Сирия и нейните съюзници незабавно да престанат да атакуват опозиционните групировки, но се въздържаха директно да обвинят Русия, предаде ДПА.

Участниците в срещата на върха в Брюксел имаха вариант да призоват Москва "да спре незабавно атаките срещу умерените опозиционни групи", но формулировката късно снощи беше смекчена.

Вместо това те призоваха "сирийския режим и неговите съюзници незабавно да спрат атаките среку нетерористични опозиционни групи" - атаки, които според тях застрашават перспективите за мир в Сирия, облагодетелстват Даеш и подклаждат бежанската криза.

Лидерите на ЕС призоваха също за незабавно прекратяване на бомбардировките на цивилни зони и за пълен, устойчив и безпрепятствен хуманитарен достъп в цяла Сирия, предаде Ройтерс.

Междувременно саудитският външен министър Адел ал Джубейр предложи да се доставят ракети земя-въздух на сирийската опозиция, като уточни, че решението трябва да се вземе от международната коалиция, предаде Франс прес.

"Смятаме, че въвеждането на ракети земя-въздух в Сирия ще промени съотношението на силите на терен", каза Джубейр в интервю за сп. "Шпигел" и отговори утвърдително на въпрос дали подкрепя доставката на такива оръжия на бунтовниците.

"Това ще позволи на умерената опозиция да обезвреди хеликоптерите и самолетите, които ги бомбардират и пускат химически вещества. Точно това промени съотношението на силите в Афганистан", каза саудитският външен министър.

"Трябва този вариант внимателно да се проучи, защото не искаме такива оръжия да попаднат в неподходящи ръце", уточни Джубейр, имайки предвид оръжията, които "Ислямска държава" е взела от други бойци.

"Това не е решение на Саудитска Арабия, то трябва да се вземе от международната коалиция" за борба с ИД, която се оглавява от САЩ, подчерта 54-годишният министър.

На въпрос за близостта между идеологията на ИД и уахабитския фундаментализъм на саудитското кралство, Джубейр заяви, че това е "прекалено опростяване, което е лишено от смисъл".

"Тези хора са престъпници. Те са психопати. ИД е толкова ислямска организация, колкото Ку-клукс-клан в САЩ е християнска организация", заяви саудитският външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase