Дмитрий Рогозин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Последните постижения на иракската армия в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" са пряко свързани с доставките на оръжия и военна техника от Русия. Това заявява руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в интервю за "Комерсант".

Става дума най-вече за щурмовата авиация и техниката за сухопътните войски - благодарение на тях "ИД бе отблъсната от позиции, които заемаше вече месеци", посочва Рогозин.

Той припомня посещението си миналата седмица в Багдад начело на внушителна делегация от почти сто представители на руската власт и бизнеса, "заинтересовани да се развиват съвместни проекти". За пръв път от 8 години там заседава руско-иракската междуправителствена комисия.

Рогозин изтъква, че руският президент Владимир Путин е "протегнал на Ирак ръка за помощ в най-трудния момент, като нареди доставките и прехвърлянето на техниката да се осъществяват с форсирано темпо".

След успехите на иракската армия "веднага се появи проблем с турския контингент, незаконно нахлул на иракска територия. На всички преговори - с представители на кюрдската, сунитската, шиитската общност, - ни бяха отправяни сигнали, че Ирак смята появата на най-малко 1500 турски военнослужещи в северната част от страната за инвазия, проява на агресия. Фактически Турция се мъчи да използва временната слабост на постокупационен Ирак в опит да разшири своите зони на влияние по милитаристичен път", заявява руският вицепремиер в интервюто, цитирано от ТАСС.

Той отбелязва, че иракските власти са благодарили на руските делегати за подкрепата на Москва по всички линии, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Същевременно подчертава, че Русия не планира военновъздушна операция в Ирак и въпросът не е бил повдиган по време на преговорите.

"Те просто искат никой да не им пречи да се борят - ние пък им помагаме, помагаме им с оръжия. Те се обявяват категорично против появата на всякакви военни контингенти в страната им, независимо дали са турците на север или друг някой", пояснява Дмитрий Рогозин.

Междувременно "Ирак много се тревожи, че заради успешните действия на руската авиация в небето и на сирийските правителствени войски на земята" в страната ще проникнат въоръжени ислямисти от Сирия, добавя руският вицепремиер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Боби

преди 8 години

До Анонимен 28Помощ е когато на цената на старо желязо ти доставят танк Т-55/62. Стар, да но за диваците в Ирак е непреодолима преграда. Особено ако му сложиш решетки срещу РПГ и по-старите ПТУРЗакупуване на оръжие е когато се бръкнат 1,5 милиарда за ескадрила Су-35 с двугодишен срок на доставка

20

Анонимен

преди 8 години

исил си кара на руско оръжие ФАКТ

19

Дими

преди 8 години

На отрепките в прашки за всичко е виновна Русия щом не разрешава гей бракове значи им е най гилемия враг !

fallback