Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Защо гръцките фермери блокират границата си с България - защото е част от ЕС и очакват въпросът да се постави пред Брюксел, обясни вицепрезидент на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

България има няколко пропускателни пункта с Гърция, но протестиращите блокират само два - Илинден и Кулата, защото оттам минава основният товаропоток на суровини и стоки, посочи Партениотис. Той добави, че през Маказа преминават само леки автомобили, а Свиленград е много далеч.

"При останалите държави, с които Гърция има сухопътна граница, няма никакъв блокаж. Протестиращите направиха опит да блокират македонската граница. Всички останали гранични държави не са част от ЕС - Македония, Албания и Турция. Гръцките протестиращи разбират с ясното си съзнание, че гръцкото правителство не е в състояние да разреши въпроса и се опитват да привлекат други държави, свързани с Брюксел. Блокирайки границите искат да провокират българския бизнес и работници да реагират и да изискат от българското правителство и то да вземе отношение. В случая то да постави въпроса пред Брюксел", обясни Партениотис.

Гръцката икономика и народ са опитно зайче пред това, което предстои да бъде направено, коментира от своя страна бизнесменът Йоаким Каламарис и поясни, че предстои хаос.

В момента Гърция се намира в състояние на народен бунт, където крачката до тежък конфликт е много малка, прогнозира Партениотис.

"Цялата ситуация се дължи на простичък факт, че повече от 4 години Гърция е в състояние на непрекъснат натиск от страна на чужди финансови институции или от "Тройката" (ЕЦБ, ЕС и МВФ), при което се искат непрекъснато орязване на социални придобивки", коментира Партениотис.

"След мерките, взети от "Тройката на ужасите", гърците не виждат нищо добро. Разбира се, че тези спекуланти, които стоят зад тази "Тройка" или част от тях, или част от администрацията на Брюксел. Европа през последните години не може да се гордее с нищо, освен с увеличаване на безработицата във всички страни и специално в Средиземноморието" - допълни Каламарис.

Изходът от кризата е в преосмисляне на рестриктивната политика на икономическите динозаври в рамките на "Тройката", смята Партениотис. Според него нещата опират и до това, че Гърция е на входа на ЕС от гледна точка на бежанската вълна. Той прогнозира, че гръцкото правителство няма да падне, защото няма алтернатива.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

изядохте и изсрахте парите и сега като дойде време да затягате колана се вдигнахте на бунт,мам ви византийска. видиш ли го да потъва натсикай му главата

14

пръц

преди 8 години

Повечето от българите нямат европейско мислене,типични турски-руски-посткомунистически запъртаци.Нали ако Гърция падне България е следващата.Първо ще е вълна от бежанци която окончатвелно ще превърне България в мюсулманска държава.Второ гръцките банки са с голям дял в бг,това ще доведе до фалити на банки и изчезване на милиарди,КТБ ще е нищо сравнение с това.Най малко 100 000 българи в гръцко без работа и парите които пращат в бг,милиони без тях.Затваряне на граници,мита,край на бизнес.

13

Анонимен

преди 8 години

Обзалагам се че ако им отпуснат някой друг милиард безвзъвратна помощ веднага ще спрат да протестират.

fallback