Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters
fallback

Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини в Киев Русия, че се държи "като терористична организация" в Сирия, като заплаши с "изключително решителна" турска "ответна реакция", предаде АФП.

Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция, заяви Давутоглу на пресконференция с украинския си колега Арсений Яценюк.

Русия и организацията "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право, добави той.

Истинското намерение на Русия /в Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, обвини Давутоглу, след като руската авиация подкрепя от началото на февруари офанзивата на режима на Башар Асад срещу контролираната от бунтовниците провинция Алепо.

Тези въздушни удари доведоха до бягството на десетки хиляди хора, които Турция настани в лагери в Сирия от другата страна на турско-сирийската граница.

Миналата седмица след интензивни преговори в Мюнхен САЩ, Русия и основните им съюзници, включително Турция, се договориха за спиране на военните действия в цялата страна в срок от една седмица. Това бе обявено от американския държавен секретар Джон Кери.

Те взеха решение също за осигуряване на незабавен достъп до хуманитарна помощ за цивилните, бягащи от боевете, специално от офанзивата в Алепо.

Обвиненията на Давутоглу бяха отправени няколко часа след публикуването на съобщение на руското министерство на външните работи, в което руската дипломация заявява, че е "сериозно обезпокоена" от обстрела от турската артилерия на кюрдски позиции в Сирия за трети пореден ден.

От няколко месеца турското правителство отправя предупреждение към Партия "Демократичен съюз" и военното й крило - Сили за защита на народа срещу всякакви опити за трайно настаняване на запад от река Ефрат.

Анкара се опасява от възможността сирийските кюрди, които контролират вече голяма част от Северна Сирия, да разпрострат влиянието си върху почти цялата зона на границата с Турция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

320

Анонимен

преди 8 години

До БобиДнес във фактор видях снимки на руските терористи как обучават малки деца с калашници, от русия пращат деца в Украйна да се обучават с калашници, снимките още са във фактор бг

319

Анонимен

преди 8 години

В действителност путин се криеше по тоалетните от ердоган след като ердоган му каза да не си играе с огъня че пак ще се опари, и до днес путин се крие и от ердоган и от всички

318

Боби

преди 8 години

До някой 585Поне 6000 по руски данни са гражданите на РФ биещи се за ИД. Много от тях са минали казарма в Русия. Някои даже може да са бивши офицери. Да напълно е възможно Руснаци да обучават хора в лагери на ИД.Украйна - да рашките подкрепят ЛНР и ДНР но толкоз. От една година няма нови зони бунтовниците да са заели а Украинците за тази година дори точка 1 от МИНСК не изпълниха спиране на обстрелите

fallback