Снимка: Reuters, архив
fallback

На 79 години почина консервативният съдия от Върховния съд на САЩ Антонин Скалия, противник на абортите и хомосексуалните бракове и привърженик на смъртното наказание и притежанието на лично оръжие, предаде Франс прес, позовавайки се на висши американски представители.

Съдия Антонин Скалия беше непоколебим защитник на Конституцията и правовата държава, заяви в комюнике първият правителствен представител, съобщил за смъртта на съдията - Грег Абот, губернатор на щата Тексас, от който е и Скалия.

Скалия беше назначен във Върховния съд през 1986 г. от тогавашния президент Роналд Рейгън. Католик традиционалист от италиански произход, той беше човекът с най-дълга практика в деветчленния съд, припомня БТА.

Кончината му веднага се отрази на предизборната кампания за Белия дом по-малко от година преди изтичането на мандата на Барак Обама на 20 януари догодина.

Най-висшата съдебна инстанция в САЩ е един от институционалните стълбове наред с правителството и Конгреса. Върховният съд се състои от девет съдии, назначени пожизнено, като в досегашния състав превес имаха консерваторите.

Часове след новината, че Скалия е починал в съня си, докато бил на почивка, президентът Барак Обама изказа съболезнования на близките и почете паметта на "забележителния човек, блестящ юрист, посветил живота си на крайъгълния камък на американската демокрация - правовата държава".

В тържественото си изявление президентът се ангажира да изпълни конституционното си задължение да предложи приемник на Скалия.

Процесът по номиниране и утвърждаване на нов съдия, обаче може да бъде доста труден година преди края на мандата на президента демократ при контролиран от републиканците Конгрес. Деветимата съдии във Върховния съд номинира президентът, но утвърждаването им става от Конгреса.

При телевизионни дебати снощи републиканските претенденти за президентския пост призоваха Сената да блокира всяко предложение на Обама за нов съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

:D

преди 8 години

Всеки има абсолютното право да харесва и обича когото иска. А тези противниците (сякаш някой ги пита) автоматично отпадат.

14

52

преди 8 години

До 2Абсолютно си прав.Всеки читав лекар или специалист по генетика може да ти го каже,но пропагандата не допуска такива истини.

13

Алекс

преди 8 години

Баси мал.оум.ното отразяване на смъртта му. Но си струва за да видиш кр.ет,енските коментари по долу. :)

fallback