Снимка: Reuters

Русия и Западът се хлъзгат към период на нова Студена война. Това обяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

”Политическата линия на НАТО по отношение на Русия остава недружелюбна и затворена. Може да се каже и по-рязко: потънахме в нова Студена война“, обяви той.

Медведев акцентира, че Русия ежедневно бива обявяване за най-голямата заплаха - ту за НАТО, ту отделно за Европа, за Америка или други страни. ”Снимат се плашещи филми, в които руснаците започват ядрена война. Понякога си мисля: в 2016 г. ли сме или в 1962 г.?“, попита руският премиер, отбелязвайки, че в този „малък свят“ реалните заплахи идват от съвсем друга насока, пише ”Фокус”.

”Русия е страна, с която НАТО не иска студена война”, отвърна отново от трибуната на Мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му отношенията с Русия трябва да се градят "на отбрана и диалог". "Повече отбрана и повече диалог", подчерта Столтенберг.

Ядреното възпиране остава част от стратегията на НАТО, доколкото никой не бива да си мисли, че може да използва ядрени заплахи в обикновен конфликт, каза още шефът на Северноатлантическия съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase