Снимка: архив Reuters

Оплакванията за сексуални посегателства по време на карнавала в Кьолн тази година са почти четири пъти повече в сравнение с миналата, съобщи днес полицията в западния германски град, в който бяха извършени масови нападения срещу жени и по време в новогодишната нощ, предаде Франс прес.

Още по темата

От 6 ч. сутринта в четвъртък, първия ден на уличния карнавал, до 6 ч. вчера са били подадени 66 оплаквания за сексуални обиди и посегателства. Миналата година те са били само 18, се казва в полицейско изявление, пише БТА.

Полицията обаче предупреди тези числа да не бъдат тълкувани еднозначно, отбелязва АФП. "Едно от възможните обяснения (за сериозното увеличаване на жалбите) може да е промяна в отношението на жертвите и свидетелите", пише в изявлението. През последните седмици местните власти призоваха всички жертви да подават оплакване или да отидат в полицейски участък.

Асоциации за защита на правата на жените се намесиха в острия дебат за насилието в новогодишната нощ, за да обяснят, че жените, опипани по гърдите или между краката, обикновено не подават жалба.

Новогодишната нощ се превърна в кошмар за стотици жени в Кьолн, припомня АФП. Тогава жени станаха обекти на сексуална агресия в района на централната градска гара от страна на млади мигранти предимно от Северна Африка. Изнасилванията, другите сексуални посегателства и кражбите на мобилни телефони предизвикаха шок в Германия, която дотогава посрещаше със симпатия близо 1,1-те милиона мигранти, пристигнали в страната миналата година.

От четвъртък до сряда, в разгара на карнавалния сезон в повечето западни райони на Германия, другите видове престъпления като цяло са намалели. Полицията разположи значителни сили, за да гарантира сигурността на карнавала - важно събитие в германската популярна култура, което обаче води до консумация на алкохол над нормите, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase