Снимка: Reuters. архив

Тази година президентът Владимир Путин е насрочил традиционния си разговор с народа в пряк ефир за 14 април, съобщава "Комерсант" .

Според събеседник на изданието от телевизионния бранш тази година форматът на годишната телевизионна пряка линия с руския лидер се очаква да е различен. Хората в Русия ще могат за пръв път да използват програмата ICQ, за да задават въпроси на държавния глава. Социолози смятат, че гражданите чакат президентът да обясни какво става със страната и да предложи план за излизане от кризата, пише вестникът, цитиран от BBC.

Жителите на Русия са разтревожени най-много от икономиката, задълбочаването на кризата, ниските заплати и пенсии, засилващата се заплаха от безработица. Голям дял от въпросите ще бъдат свързани с тези теми. Вълнуват ги също рисковете, свързани с тероризма и въоръжените конфликти в Близкия изток, посочва Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център ВЦИОМ.

Според Алексей Гражданкин от центъра "Левада", хората очакват президентът да обясни какво ще стане с Русия в най-близко бъдеще. "Жителите на Русия смятат, че властта трябва да маркира проблемите и да представи програма за изход от сегашното положение, за да убеди гражданите, че е дееспособна", казва експертът.

Вниманието се пренасочва към проблеми, свързани с икономиката, поскъпването и спада на рублата, изтъква и Леонтий Бизов от Института по социология към Руската академия на науките: "Хората не виждат какво трябва да се предприеме, за да наближи краят на кризата, и не разбират какво да правят".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase