Снимка: Reuters

Хората, връщащи се от зони, където има разпространение на вируса Зика, ще трябва да изчакат минимум 28 дни преди да даряват кръв, за да се предотврати опасността от предаване на болестта. Това заяви френският министър на здравеопазването Марисол Турен, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Вирусът, който бързо се разпространява в Северна и Южна Америка, бе обявен за глобална опасност от Световната здравна организация. Той се пренася основно от комари. Миналата седмица обаче Бразилия съобщи за два случая на предаване при кръвопреливане от заразени донори. 

"Хора, завръщащи се от райони с разпространение на Зика, не могат да даряват кръв за 28-дневен период", посочи Турен в интервю за френски медии.

Министърът също така посъветва бременните жени да информират властите, ако са пътували до такива райони.
Случаи на Зика има вече в 30 страни. Вирусът се свързва с раждането на хиляди бебета с микроцефалия - заболяване, характеризиращо се с малки глави на новородените, които често са и с недоразвити мозъци. За вируса няма ваксина и лечение.

Във Франция е съобщено за 18 случая при хора, които са пътували до рискови страни, допълни Турен. Засегнати са някои от френските отвъдморски територии като карибските острови Мартиника и Гваделупа, както и съседната на Бразилия Френска Гвиана, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase