Снимка: архив, Reuters
Твърде често само половината от парите, предоставени от донори, достигат до милионите хора, поразени от войни и природни катастрофи, които имат отчаяна нужда от хуманитарна помощ. Това заяви в ООН Кристалина Георгиева, еврокомисар за бюджета и човешките ресурси, която е и съпредседател на комисия, съставена от ООН.
 
Деветчленната работна група се опитва да намери ново финансиране, с което да помогне на бързо растящия брой хора, нуждаещи се от хуманитарна помощ. Тя призовава донорите и помощните организации да си сътрудничат по-тясно, за да намалят разходите, посочи Георгиева, съобщава БТА.
 
Хуманитарните средства са като злато. Целите ни обаче много често са ниско каратово злато, 9-каратово злато, защото вземаме един долар, или една лира, или йена, или рубла и до момента, когато стигне до нуждаещите се, стойността вече е намаляла наполовина, каза тя на брифинг за представяне на доклад на комисията.
 
По думите й това се дължи на разходи за трансакции, администрация и "защото създаваме бюрокрация". Според доклада светът в момента дава около 25 млрд. долара в помощ на 125 милиона души, което е над 12 пъти повече от 2-та милиарда долара, отпуснати през 2000 година. Все още обаче има недостиг от 15 млрд. долара годишно. Комисията предупреждава, че ако сегашната тенденция продължи, разходите за хуманитарна помощ ще скочат до $50 млрд. към 2030 година.
 
Документът се насочва към три възможни решения: мобилизиране на повече средства, намаляване на нуждата от помощ чрез превенция и разрешаване на конфликти и подобряване на ефективността на помощта.
 
"Има много примери, при които 90 или дори 95 цента от всеки долар отиват при хората в нужда", отбеляза все пак Георгиева пред журналисти и призова тези примери да бъдат следвани като най-добри практики.
 
Най-впечатляващо развитие сме наблюдавали, когато на хората в нужда се дадат пари кеш вместо да им се предоставят храна, подслон или лекарства, което може да подкопае местното фермерство и да убие местната икономика, допълни тя. Парите кеш обаче все още са много малка част от хуманитарната помощ, отбеляза Георгиева и призова към много по-силно използване на този начин.
 
По думите й само 0,2 процента от средствата, които биват осигурявани, отиват пряко към местните организации, въпреки че е известно, че те са на първата защитна линия, когато се случи нещо трагично. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase