Снимка: Reuters, архив
fallback

Руският президент Владимир Путин подкопава международните усилия за прекратяване на гражданската война в Сирия, като бомбардира опоненти на Ислямска държава, заяви британският външен министър Филип Хамънд в интервю за Ройтерс, което даде по време на визита в сирийския бежански лагер Заатари в Йордания.

Руснаците казват: Нека да говорим и после говорят ли, говорят. Проблемът с руснаците е, че докато говорят, те бомбардират и подкрепят Башар Асад, каза Хамънд.

За мен източник на постоянна мъка е това, че всичко, което ние правим, се подкопава от руснаците, допълни министърът.

Откакто Русия се намеси в Сирия, малкият поток от хора, които потегляха обратно от тези бежански лагери към Сирия, секна и от Сирия заприижда нов поток от хора заради действията на руснаците, по-специално в Южна Сирия, по границата с Йордания, на няколко километра оттук, посочи Хамънд.

Руснаците казват, че искат да разгромят ДАЕШ, но те не бомбардират ДАЕШ. Те бомбардират умерената опозиция. По-малко от 30 процента от руските удари са срещу мишени на ДАЕШ, каза Хамънд.

Руската интервенция засилва ДАЕШ на терен, тоест постига се точно обратното, на онова, което руснаците твърдят, че искат да постигнат, подчерта министърът.

Хамънд обаче каза, че е трудно да се разбере дали подкрепата на Кремъл за Асад се е променила, защото Владимир Путин е "неразгадаем".

Едно нещо научих, първо докато бях министър на отбраната, а сега като външен министър, и то е, че колкото и да се вглежда в Путин, човек не може да отгатне нищо. Той е напълно неразгадаем, посочи Хамънд.

Той каза, че не мисли, че иранците са били от особена полза за сирийския мирен процес.

Руснаците и иранците са много близки със сирийския режим, а и иранците са най-малкото точно толкова твърдолинейни, колкото руснаците, относно гарантиране на запазването на властта на сирийския режим, каза министърът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Боби

преди 8 години

До Анонимен 140Куца ти логиката АноУмниКогато почна МИГРАНТСКАТА ВЪЛНА Асад Контролираше към 10% от територията на Сирия, 10-20% Свободните и останалото 70-80% ИДБежанците от кой са избягали реално?Втори въпрос колко % от бежанците са Сирийци?Трети Въпрос Кой им осигури Коридори из Турция?Кой МАСОВО ги превози до Остров Лесбос?Кажеш ли Путин това означава че той си прави каквото иска в Турция - "Добрия Войник на НАТО" и втората военна сила в НАТО.Наивно АноУмни Наивно

91

Анонимен

преди 8 години

Боби лудите са сигурни че не са луди хора но в действителност са луди нали ? Целия свят крив само боби и работодателя му путин прави за убиеца Башар Ал Асад втори и че Русия не бомбандира ДАЕШ напълно нарочно за да зарине ЕС и НАТО страните със сирийци бежанци

90

Анонимен

преди 8 години

Руският президент Владимир Путин подкопава международните усилия за слагане на край на сирийската гражданска война, като бомбардира противници на"Ислямска държава" в опит да помогне на Башар Асад. Това заяви британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от "Ройтерс научете английски и превеждайте като хората

fallback