Снимка: Reuters, архив
fallback

Британска гражданка бе осъдена на шест години затвор във Великобритания, защото е отишла в Сирия да живее под управлението на терористичната организация "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Съдът повдигна миналата седмица обвинения на 26-годишната Тарина Шакил за членство в групировката и за подстрекаване към тероризъм, съобщава БТА.

През октомври 2014 г. жената и 1-годишният й син се качили на самолет до Турция, след което се прехвърлили в Сирия.

Три месеца по-късно Шакил избягала с такси от сирийския град Ракка до турската граница, след което се върнала във Великобритания. Тя била арестувана през февруари 2015 г. на летище "Хийтроу". Синът й е поверен на грижите на социалните служби.

Шакил, която е жителка на Бирмингам, отхвърли обвиненията и се опита да убеди съдебните заседатели, че е искала да живее на място, където се прилага шериатът, а не да подкрепя тероризма.

Но прокурорите казаха, че на телефона й е имало нейни снимки как позира с огнестрелно оръжие, а синът й носи шапка с логото на "Ислямска държава".

Съдията по делото Мелбърн Инман каза, че Шакил е пращала у дома съобщения, едно от които гласяло, че "е част от вярата ти да убиваш вероотстъпници и да искаш да умреш като мъченик".

"Били сте напълно наясно, че сте отредили на сина си бъдеще, в което е било твърде вероятно той да бъде индоктриниран и да води живот на боец терорист", заяви Инман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Ateist

преди 8 години

boicite na ID ne znaqt koga e sledvashtiq ramazan bayram (drogirani neznaikovci koito ne znaqt v kakvo vqrvat) kato vsichko svarshe po plan na"kuklovodite" nqma da ostane ni edin terorist za olkolo mesec garantiramo ot "sektite"

13

Тялото

преди 8 години

Кога ли ще се усетят евролевите, че се опитват да лекуват рак с аспирин.Проблемът на 100% е религията наречена ислям. Няма друга религия пред която да слагаме думичката радикален. Само и само да не кажем че си е чистия ислям. Недопустимо е деца в европа да бъдат излагани на тази фашистка идеология.

12

Анонимен

преди 8 години

Много точно го е казал съдът, но що за британска гражданка е тази, и защо съвестният британски данъкоплатец трябва да я издържа в затвора, тя дори и това не заслужава?! Да и отнемат британското гражданство, и обратно там където се прилага ширията - без право на достъп до нормалния свят до живот.

fallback