Снимка: архив, Ройтерс

Турският писател Орхан Памук обвини Европейския съюз, че заради кризата с мигрантите и борбата срещу "Ислямска държава" проявява снизходителност към посегателствата на Анкара върху правовата държава, предаде Франс прес.

"Те (европейците) забравиха всичките си ценности. Гледат на нас, както някога гледаха на Саудитска Арабия: щом (турците) правят каквото искаме, какво значение има какво вършат у дома си", заяви носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. в интервю за в. "Хюриет".

Писателят посочва, че борбата срещу групировката "Ислямска държава" и миграционната криза - две изпитания, с които ЕС не може да се справи без Турция - "са вързали ръцете на Европа".

В края на ноември миналата година Анкара и Брюксел подписаха "план за действие", предвиждащ отпускането на 3 милиарда евро на турските власти в замяна на ангажимента им да контролират по-добре границите си и да се борят с трафикантите на хора. В рамките на споразумението Брюксел се съгласи да поднови дискусиите за присъединяване на Турция към ЕС, прекратени от доста време заради няколко проблемни теми, включително правата на човека.

Критиците на ислямско-консервативното правителство на президента Ердоган го обвиняват, че се опитва да заглуши всички критични гласове в Турция, упражнявайки все по-силен натиск върху медиите.

Турското правосъдие поиска в сряда доживотен затвор за двама опозиционни журналисти заради статия, в която обвиняват режима, че е доставял оръжие на сирийските ислямисти.

Бих казал: "Нека говорим единствено за литература", но това вече не е възможно. Човек не може да седи и да пише романа си, докато журналист като Джан Дюндар е в затвора, подчерта Памук.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase