Снимка: архив, Ройтерс

Турското външно министерство заяви, че е повикало руския посланик, след като руски изтребител е нарушил турското въздушно пространство вчера въпреки отправените предупреждения, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

В съобщение на министерството, публикувано днес, се посочва, че самолетът бил предупреден на руски и английски език преди да навлезе във въздушното пространство на Турция.

Министерството обвинява Русия в ескалация на напрежението и казва, че Москва ще бъде държана отговорна за евентуални нежелателни последици.

През ноември Турция свали руски самолет, който наруши въздушното й пространство близо до границата със Сирия, което предизвика криза между двете страни, припомня БТА.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще "понесе последствия" за новото нарушение на въздушното пространство на страната, предава AФП.

"Русия ще трябва да понесе последиците за такова нарушение срещу турските суверенни права", заяви Ердоган пред журналисти, преди да се отправи на посещение в Латинска Америка.

"Такава безотговорна стъпка не е от полза нито за Руската федерация, нито за отношенията между НАТО и Русия, нито за регионалния и световния мир", допълни турският президент.

Ердоган иска да се срещне с руския си колега Путин, съобщи Ройтерс.

След новото нарушение НАТО настоява Русия да зачита напълно въздушното пространство на алианса, предаде АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase