Снимка: архив, Reuters
fallback

Терористичната групировка "Ислямска държава" разширява дейността си в Югоизточна Азия. След скорошната поредица от атентати в Джакарта премиерът на съседна Малайзия Наджиб Разак нарече заплахата от страна на ИД "крайно вероятна".

Признанието му прозвуча след призива за превръщане на Малайзия в част от "глобалния халифат", отправен за пръв път на малайски език от бойци на "Катиба Нусантара", регионалния клон на ИД. Малайзийската полиция, разследваща дейността на "Катиба Нусантара", получи данни, че организацията поддържа тесни връзки с "Ислямска държава" в Сирия и Сомалия, пише Сергей Строкан, "Комерсант".

Наджиб Разак говори на международна конференция за борбата с екстремизма, започнала в Куала Лумпур. "Моето правителство приема много сериозно тази заплаха. Отправено е предизвикателство към целия свят и ние в Малайзия съвсем не смятаме, че сме на сигурно място", призна премиерът в словото си при откриването на форума.
Малайзия наистина може да стане поредната мишена на ИД, сочи видеообръщение на радикалната групировка "Катиба Нусантара", разпространено часове преди речта на министър-председателя.

"Ако ни заловите, нашите редици само ще се разраснат, но дори да не посегнете на нас, все едно ще върнем халифската власт. Никога не ще се примирим с демократичната форма на управление, ще се ръководим само от волята на Аллах", се казва във видеоклипа на "Катиба Нусантара", записан на малайски език, вероятно в Сирия.

Активисти от групировката обещават да отмъстят за ареста на техни съратници и призовават малайзийските мюсюлмани към обединение с "братята" им от сомалийската "Аш Шабаб" (клон на Ал Кайда), тъй че заедно "да се сражават на предната линия в Сирия".

От обръщението личи, че малайзийските ислямисти заимстват риториката на ИД, наричайки своя задача изграждането на несъществуващия глобален халифат.

Същия ден, когато бе отправен призивът за джихад в Малайзия, органите на реда в страната съобщиха, че са разбили клетка на "Катиба Нусантара" и са арестували седем души, от които са конфискували боеприпаси, ислямистка литература и видеоматериали за ИД. Според главния инспектор на полицията в Малайзия Халид Абу Бакар задържаните са планирали серия от терористични атентати срещу стратегически обекти в страната.

Опасността Малайзия да бъде превърната от радикалните ислямисти в бойно поле започна да се обсъжда скоро след като Джакарта - столицата на съседна Индонезия, претърпя безпрецедентна терористична атака, отговорност за която пое ИД.

Индонезийската полиция посочи като организатор на нападението някой си Бахрум Наим. Според органите на реда в Малайзия тъкмо той оглавява групировката "Катиба Нусантара", действаща най-малко в три държави от Югоизточна Азия - Малайзия, Индонезия и Филипините.

"До момента те (хората от групировката, бел. на вестника) нямаха директни връзки с ИД, но днес вече са установили контакт и използват в своите послания символите на "Ислямска държава", заяви шефът на антитерористичното управление в малайзийската полиция Аюб Хан Мудин Питчай.

По данни на малайзийските правоохранители ядрото на "Катиба Нусантара" представлява група от 200 добре въоръжени и обучени бойци, изпратени в Близкия изток с мисия, включваща специални операции, например самоубийствени терористични атентати. Мнозина от тях се завръщат днес в региона си, за да отворят там нов фронт на ИД.

"Доскоро Малайзия изглеждаше доста стабилна държава, където властта от дълги години непрекъснато бе в ръцете на коалицията "Национален фронт" начело с Наджиб Разак. Опонент на "Националния фронт" бе прозападният либерален блок ("Народен съюз", б. р.), оглавяван от бившия премиер Анвар Ибрахим. В страната сякаш нямаше условия за поява на радикално ислямистко движение", обясни за "Комерсант" Дмитрий Мосяков, завеждащ катедра в Московския хуманитарен университет, директор на Центъра за Югоизточна Азия, Австралия и Океания в Института по ориенталистика към Руската академия на науките.

"Днес обаче радикалните ислямисти се опитват да използват разклащането на управляващия режим, обвиняван от светската опозиция в корупция и неефективно управление. В тази обстановка все повече изпъква третата сила, която призовава малайзийците да се включат в "глобалния джихад", посочи експертът.

В опит да задържат ситуацията под контрол малайзийските власти демонстрират, че са решени да засилят антитерористичното законодателство и да предоставят на силовите структури далеч по-широки пълномощия, включително правото да задържат и арестуват хора без съд и следствие.

В словото си пред форума в Куала Лумпур премиерът Разак отправи ясен сигнал, че на фона на растящата заплаха откъм ИД за правителството ще е приоритет да гарантира националната сигурност, което може да наложи ограничаване на гражданските права и свободи. "Най-добрият начин за защита на гражданските свободи е да се гарантира сигурността на народа", заяви той и напомни, че където властва ИД, "няма никакви граждански свободи".

Но правозащитни организации обвиниха вече кабинета на Разак в "свличане към диктатура", което според тях крие риска от нов изблик на радикален ислямизъм.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

АТАКИСТ

преди 8 години

Джихада има почва там където има поне 50% мюсюлманско население. Меркел и Плевнелиев работят в тая насока...

1

Дедо Гого

преди 8 години

НЯКОЙ не ще да има мирен свят, разбирателство между държавите, взаимопомощ, засилване на туризма и т. н. КОЙ ???????

fallback