Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия ще следи за засилването на военния потенциал на НАТО край руските граници, като смята подобни стъпки за недалновидни и дестабилизиращи. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на годишната си пресконференция, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че Русия е готова да развива сътрудничеството си със западните страни, но само на равноправна и взаимноизгодна основа и при уважаване на интересите на всяка от страните. Същевременно Лавров призна, че този процес се развива "бавно и сложно", защото "продължава инерцията в опитите за възпиране на Русия".

По думите на първия руски дипломат Москва няма интерес от отслабване или разпадане на ЕС. Той посочи, че понастоящем съюзът изпитва големи проблеми по оформянето на единна линия, не само по интеграцията, но и по много други въпроси. Лавров похвали Германия за полаганите усилия да отчита интересите на всички страни членки.

Москва смята за голяма грешка борбата с тероризма да бъде обвързана с предварителни условия, заяви още руският външен министър. Според него терористи не бива да бъдат канени на масата на преговорите и това е правилният подход към всяка ситуация, "била тя Украйна, израелско-палестинския конфликт, конфликтите в Африка".

По въпроса за руската намеса в Украйна Сергей Лавров каза, че Русия не е нарушавала Будапещенския меморандум. "Будапещенският меморандум съдържа едно-единствено задължение: да не се употребява ядрено оръжие срещу Украйна. Никой не е правил това и никакви заплахи за използване на ядрени оръжия срещу Украйна на са произнасяни", каза на пресконференцията Лавров, без да споменава гаранциите за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна, съдържащи се в меморандума.

За Северна Корея Лавров каза, че според Москва тя не разполага с водородна бомба. Той подчерта, че проблемът не е само в това КНДР да няма ядрено оръжие, а то изобщо да не присъства на Корейския полуостров. Лавров прикани САЩ да не разполагат ядрено оръжие в Южна Корея.

Като заплаха за световната сигурност Лавров окачестви плановете на ислямистите да създадат халифат "от Португалия до Пакистан". Той каза, че Русия се е стремила да действа активно в Съвета за сигурност, за де се осуетят тези планове, предаде ТАСС.

Сергей Лавров подчерта, че Русия няма да се остави да бъда наказвана от Запада за своята независима политика и че доближаването на обхвата на противоракетния щит на САЩ до границите на Русия е "дестабилизиращо и късогледо" решение, предаде Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase