Снимка: Reuters, архив

Непълнолетен кандидат за убежище беше арестуван днес в Швеция по подозрения, че намушкал с хладно оръжие служителка на центъра, в който пребивавал, предадоха световните агенции.

Жертвата, 22-годишна жена, е била наръгана рано тази сутрин в центъра за бежанци в Мьолндал близо до Гьотеборг.

Тя е починала от раната си в болница. Разследването е показало като главен заподозрян обитател на центъра за кандидати за убежище на възраст между 14 и 17 години. Подробности за националността и самоличността на заподозрения не се съобщават, нито пък има информация за причините за нападението.

Трагичният инцидент става в ден, в който националната полиция поиска от правителството да назначи 4100 допълнителни полицаи, за да може да се бори ефикасно с терористичната заплаха, да връща бежанци до границата и да осигурява реда в центровете за бежанци.

Според директора на националната полиция на Швеция Дан Елиасон през 2015 г. в страната са пристигнали 163 000 кандидати за убежище при население от 9,8 милиона души. Така органите на реда са поставени под напрежение в цялата страна.

Трябва да реагираме на сигнали за множество нарушения на реда в центровете за кандидати за убежище. На някои места това ангажира значителни полицейски ресурси. Не така стояха нещата преди шест месеца и ние не можем сега да реагираме ефикасно в други области, каза полицейският шеф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase