Снимка: архив, Reuters
fallback

Дания разбуни духовете със спорни предложения срещу бежанците. Най-трудно разбираемото e идеята, да се въведе задължително свинско месо в менюто в училищните столове, съобщава БНТ.

Някои го възприемат като провокация към мюсюлманите, чиято религия забранява консумацията на свинско. Други пък я определиха като нелепа и заявиха, че всеки е свободен да яде, каквото намери за добре. Посланието на самото предложение обаче е ясно - или се съобразяваш с културата на страната, в която си дошъл, или си тръгваш. Послание, което предизвиква остри критики от тези, които са за политически коректното говорене.

Правителството на страната реши да обсъди още няколко деликатни въпроси. Сред тях е отнемането от бежанците на вещи на стойност повече от 750 евро. Обяснението е, че аналогично на местните, които не могат да получават помощи, освен, ако не са социално слаби, бежанците също следва да заплатят по някакъв начин за престоя си. Появиха се обаче идеи и за други забрани.
 
Подобно на много други европейки, млади датчанки съобщават за неприятни инциденти в малките часове на нощта, предизвикани от имигранти. Няколко нощни клуба в страната въведоха забрана за достъп на хора, които не говорят датски, френски или английски. Обяснението е, че няма как да бъдат допускани посетители, с които комуникацията е невъзможна.
 
Едно предложение обаче предизвика много силен отзвук - правителството трябва да обсъди дали да въведе задължително свинско месо в менюто в училищните столове. Това, че подобна тема изобщо се обсъжда, предизвика недоумение както сред бежанците, така и сред датчаните.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Боби

преди 8 години

До Соро соидните ОПРОРНО КЛЕЧКОВИ1. към 1970 година практически на всякъде по света не останаха големи колонии на западни държави не получили НЕЗАВИСИМОСТ - независимо дали чрез революция или цивилизован развод.2. Комунизъм/Социализъм СССР тип вече 25 години няма. В Русия, Бившите СССР републики и източна Европа има ДИВ Капитализъм като повечето вече сме и Икономически Колонии на Западните страни.3. Не революции а "цветни" революции сродни с тероризма разпали КОЙ? На него му се сърдете сега.

75

Анонимен

преди 8 години

Какви мюсулмани са тези бре,не виждате ли,че всичките са от страни в които Москва изнасяше революции?Комунизма не търпи друга религия.Тия са мюсулмани колкото руснаците са православни християни.Това,че влизат в църкви и джамии не ги прави вярващи.

74

Анонимен

преди 8 години

SVINIATA SVINSKO NE YADE

fallback