Снимка: Reuters

Германският министър на транспорта Александър Добринт призова в интервю канцлера Ангела Меркел да подготви затваряне на границите на Германия, за да пресече притока на търсещи убежище.

Той заяви още, че Берлин трябва да действа самостоятелно, ако не може да постигне общоевропейско споразумение за бежанците, предаде Ройтерс.

В интервю за вестник "Мюнхнер меркур" Добринт посочва, че Германия не може повече да показва "дружелюбно лице" на света - фраза, използвана от Меркел, когато бежанците започнаха да се стичат към федералната република миналото лято. Ако броят на новопристигащите не намалее скоро, Германия трябва да действа сама, смята министърът.

"Спешно отправям следната препоръка: трябва да се подготвим за вариант, при който няма да можем да избегнем затварянето на граници", заявява Добринт, който е представител на баварския Християнсоциален съюз.

"Бих препоръчал на всички ни да подготвим план Б", посочва още той в интервюто, откъси от което бяха предварително публикувани преди излизането му в днешния брой на "Мюнхнер меркур".

Пред изданието министърът също така отхвърля аргумента на Меркел, че затварянето на границите ще застраши европейския проект.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase