Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото
fallback

„Отивам да изразя солидарността си с двама турски журналисти, които са в затвора с тежки обвинения, защото са разкрили, че турски специални служби са участвали в трафик на оръжие за ислямистки групировки в Сирия.“ Това пред БНР лидерът на Партията не европейските социалисти Сергей Станишев, който е в Турция за конгреса на опозиционната Републиканска народна партия.

„Днес ще бъда пред затвора заедно с други международни гости на конгреса, за да ги подкрепя и да поискаме обвиненията срещу тях да бъдат свалени. Не е тайна, че в момента в Турция, за съжаление, медиите далеч не са свободни. Натискът от страна на правителството върху тях се засилва и това буди безпокойство в ЕС“, коментира Станишев.

Той заяви, че Турция е важен партньор на ЕС не само заради разрешаването на бежанската криза. „Тя е наш икономически и стратегически партньор. Но е необходим откровен диалог, защото има редица факти, които будят тревога“, посочи лидерът на ПЕС.

„Ние, социалистите, няма да се откажем от настояването си в Турция да се спазват основните принципи: за защита правата на човека, за демократично развитие, както и за прекратяване на натиска върху инакомислещите и опозицията“, заяви лидерът на ПЕС.

Той сподели, че правителството упражнява „огромен натиск и заплахи за разследване“ срещу над 1000 учени от 30 университета в страната, подписали петиция за спиране на специалните операции в Югоизточна Турция срещу кюрдското население.

 „Всеки, който „си затваря очите“ по отношение на фундаменталисти, екстремисти и терористи, рано или късно става жертва на техните действия. В международните среди немалко се коментира двойствената позиция на Турция по отношение на Ислямска държава и събитията в Сирия. Това би трябвало да е сериозна поука за всяка държава“, продължи анализа си президентът на ПЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Български Патриот !

преди 8 години

Турците имат държава и Българските Турци има къде да отидат, така че от Турците не се притеснявайте, а мислете как ще се оправим с Ромите защото имам информация че във близките 10 - 15г външни сили ще въоръжават ромите за да отвоюват земи и да се разцепят от нас Българите като независима Ромска държава.

14

Анонимен

преди 8 години

РАСТ като Горбираст - Не на всички либерасти и расти...

13

Песс

преди 8 години

А бе шеф на пес , те там в страната хората са кюрди а и воиската, ти какав пес си след като не знаеш а и не виждаш ли че те не воюват а отвращат на оганя от страна на терористите..

fallback