Снимка: архив, Булфото

България е една от изгряващите звезди на туристическия сезон в Белгия, съобщиха туроператори пред тв канал VRT.

Испания, Канарските острови и Португалия са най-предпочитаните дестинации заедно с традиционните фаворити Франция и Италия. България обаче е откритието на сезона, съобщиха основните туроператори за страната „Джетер“, „Томас Кук“ и „Сънуеб“.

Тя е изместила Тунис, за който правителството препоръча да се избягва, след като миналия януари терористи убиха на плажа в курорта Сус 30 души, сред които и белгийци.

"Повече или по-малко България има същия профил като Тунис – полетът е 2 часа, базата е основно от 4-звездни хотели, което допада на хората“, каза Ханс Ванелемеш от „Джетер“. Според Софи Калеверт от „Сънуеб“ туристите получават добра услуга за парите си.

„Природата и културата на Източна Европа бяха познати, но сега тя става по-достъпна – с повече полети и повече възможности за настаняване“, добавя Коен ван ден Бош от „Томас Кук“.

Заради ниските цени на горивата този туристически сезон процъфтяват и далечните дестинации в търсене на самотни плажове – Куба, Кабо Верде, Карибите.

Белгийското правителство препоръча на туристите да стоят настрана от Тунис и Шарм ел Шейх заради несигурността и рисковете от туризъм, съобщава телевизионният канал. Въпреки че са много по-малко от друга година, почиващите не са изоставили съвсем бреговете на Червено море и са се прехвърлили на плажовете на Хургада, Марса Аслам и Ел Гуна. Има и резервации за Тунис.

Данните за началото на туристическия сезон са показателни за новите тенденции, но цялостната картина ще е ясна чак в края на февруари. Белгийците са сред най-пътуващите европейски нации с около 5 ваканционни почивки годишно на човек.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase