Снимка: Reuters
fallback

Военната кампания срещу екстремистите от "Ислямска държава" е изправена пред неочаквано, но изключително сериозно предизвикателство – потъващата цена на петрола, пише в-к “Ню Йорк Таймс”.

Регионалното кюрдско правителство в северен Ирак, което разчита изцяло на приходите от добива на петрол, набързо натрупа дългове от 18 милиарда долара и вече не е в състояние да плаща на държавните служители и службите за сигурност. А именно кюрдските бойци са тези, които не просто дадоха отпор на "Ислямска държава", но дори обърнаха развоя на конфликта в полза на съюзниците.

Централното управление в Багдад също не е в цветущо положение. Иракските власти взеха заем в размер на 1.7 милиарда евро от Световната банка и договориха допълнителни заеми от МВФ.

Правят се опити и за предоговаряне на петролните спогодби, които стават все по-неизгодни за Ирак с продължаващото падане на цената на черното злато на световните пазари. И се чакат 2.7 милиарда долара от Съединените щати за закупуване на военно оборудване.

Иракската криза определено тревожи Вашингтон и според "Ню Йорк Таймс" с право. Помощта изглежда наложителна, защото задълбочаване на кризата почти сигурно ще прати в редиците на "Ислямска държава" млади иракчани без работа и без перспектива за развитие. Ще станем свидетели и на рязък прилив на бежанци от Ирак към Европа.

Иракският посланик в САЩ обяви, че Ирак моли своите съюзници да засилят поне военната си помощ. "Ние сме готови за битка, но очакваме международната общност да застане зад нас, за можем да спечелим войната", споделя Лукман Файли.

Не става въпрос за директни финансови инжекции или раздаване на пари в брой с куфарчета, каквото практика имаше преди от американска страна в Афганистан и Ирак. Но Вашингтон може да лобира за достъп на иракското правителство до международните програми за спасителни заеми.

Споразумението с МВФ например, задължава Ирак да приложи реформи, които ще окажат ползотворен ефект върху местната икономика в дългосрочен план. В това число и мерки, които да позволят на страната да отслаби тоталната си зависимост от петрол и да ограничи разточителствата на редица високопоставени служители.

Решителни крачки в борбата с корупцията на всички нива и цялостна реформа на данъчната система също са в ход.

"Може да се каже, че появилите се проблеми ни дават тласък най-накрая да внесем ред в собствения си двор", изтъква посланик Файли.

Багдад ще трябва да подобри и финансовите си взаимоотношения с кюрдското местно правителство. 3-те северни провинции в кюрдския полуавтономен регион получаваха процент от иракския национален бюджет до 2014-та година, когато централното правителство отряза тази субсидия заради продължаващите спорове за приходите от петролния добив.

В отчаян опит да намерят средства за плащане заплатите на служители и пазители на реда властите в Иракски Кюрдистан прибягнаха до крайната мярка да конфискуват парите от два клона на Иракската централна банка. Което при всички положения е най-малкото силно противоречиво решение.

И въпреки това заплатите не бяха платени навреме.

Вътрешният конфликт е прекалено голям, за да бъда подминат с лека ръка и към момента Съединените щати и цялата международна общност са в позиция да изискат помирение.

Защото само при обединение може да се довърши започнатото настъпление срещу "Ислямска държава"... преди екстремистите да съумеят да се реорганизират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

КР. Гена

преди 8 години

До АнонименИ защо САЩ и ЕС ги бобмандират а раша не?

113

Анонимен

преди 8 години

Военни цени като за война,сякаш по времето на втората са били по-ниски,тогава повече се е харчило петрол-неговите продукти заради неусъвършенстваните техники и технологии отделно от трудоемките процеси като допълнение в цените,пък и бил модерен кат енергетичен продукт кат на него се залагало и навлязъл с бърза сила в повсевместния начин на действие за преднина и предимство в намеренията и налагане на достатъчно переспективна цена,но въпреки това преднина се давало на вид държавност,а не кат сега

112

ставри

преди 8 години

Това значи-очаквайте скоро повишение на цената на петрола.

fallback