Барак Обама. Снимка: архив, Reuters
fallback

В традиционната си реч "За състоянието на Съюза", която президентът на САЩ произнася пред двете камари на Конгреса, американският президент Барак Обама направи равносметка на управлението си, пише руският в. "Комерсант". По отношение на вътрешната политика президентът на САЩ наблегна на икономиката, енергетиката, здравеопазването, образованието, научния сектор и защитата на околната среда. "Икономиката на САЩ е в прекрасно състояние, което позволи на президента да напомни на американците, че не всичко е толкова лошо, колкото изглежда", цитира изданието мнението на професора по история Антон Федяшин от Американския университет във Вашингтон.

Oще по темата

Външнополитическата част на речта подчертаваше идеята за световното лидерство на САЩ, което Обама представи като безспорен факт, пише в. "Комерсант". Обама наблегна на военната сила на САЩ и американските разходи за отбрана, посочва изданието, като отбелязва, че близо 15 години след обявяването на американския поход срещу тероризма международният тероризъм не само не е победен, но и се е превърнал в неизмеримо по-могъща сила.

В. "Комерсант" цитира и мнение на Фьодор Войтоловский, заместник директор на Института по световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките, който отбелязва, че САЩ са осигурили относителната безопасност на собствената си територия срещу възможни атентати, но в глобален мащаб опасността от нападения е нараснала в пъти. Проблеми има и по традиционно приоритетното евроатлантическо направление. "Едва ли някой от съюзниците на САЩ ще се съгласи, че с влошаването на отношенията с Русия Европа е станала по-безопасна", подчертава Войтоловский.

Тероризмът и нестабилността бяха посочени като основна опасност пред САЩ в един от най-оптимистичните отчети на Обама пред Конгреса, пише и в. "РБК дейли". Американският президент говори много за "Ислямска държава", но Русия беше спомената само три пъти, подчертава изданието - във връзка с Китай, с космически спътник и с Украйна, която се изплъзва от орбитата на Москва.

"Вместо да се хвали с "излизането на Украйна от орбитата на Москва", Обама би трябвало да признае главния си провал: от орбитата на САЩ излезе страна като Русия", цитира в. "РБК дейли" изявление на Алексей Пушков, председател на комисията по външни отношения към Думата.

В речта си Обама се концентрираше на четири главни въпроса - как да се осигурят равни икономически възможности за всички, как да се гарантира, че технологиите ще работят в полза на страната, как да се запази сигурността на САЩ и да се запази лидерската им роля в света, и на последно място, как политиката да работи в полза на хората, обобщава в. "Независимая газета".

Републиканците обаче подложиха на критика мнението на президента, заявил, че "Ислямска държава" не е заплаха за съществуването на САЩ. Джеб Буш, бивш губернатор на Флорида и потенциален кандидат за президент на Републиканската партия, заяви че Обама подценява заплахата от ислямистката групировка, отбелязва руското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Боби

преди 8 години

До Анонимен 53 55 56Защо оръжията на РФ са толкова евтини за Руския пазар. Да бе Да ще кажете но е така. Как РФ с 10 пъти по-малък бюджет заплашва Велика ХАмерика? При разработката на една система има 3 фази - разработка прототип, разработка нулева серия, разработка на усъвършенствани моделипри САЩ правителството плаща само за 1 фаза. Парите за 2тора и 3 фаза са на фирмата производител. А те свалят по 23 кожи.При РФ всяка фаза е платена от правителството и след това само физ производство се п

46

Боби

преди 8 години

До Анонимен 53 55 56Колко и как се краде в САЩ с военни програми. Закона в САЩ е че ако една фирма не успее или да влезе във финансовата рамка или не успее да представи ефективен прототип то тя не носи наказателно финансова отговорност. То не бяха Звукови оръжия. то не бяха лазери за заслепяване. то 4 пъти сменяха концепцията за МРАВ бронетранспортьорите. 60000 са произведени за Ирак и Афганистан и по-старите в момента се подаряват на цена на старо желязо на всеки "съюзник" и даже на полицията

45

Боби

преди 8 години

До Анонимен 56Не Запада а местните комунистически функционери на които им писна Москва да им се бърка в работите разкъсаха сюза. Погледнете и до сега управляващите във всичките бивши републики кои са. Бивши местни *** пребоядисани. Един въпрос за размисъл. Защо една година след разпадането на съюза вече имаше не само кооп магазини а даже вериги супермаркети пълни със стока във всички бивши републики естествено първо в големите градове след това и в провинцията? О къде пари и стоки?

fallback