Снимка: архив, Reuters
fallback

В Иран се провеждат разпити на 10 американски моряци, които са били задържани вчера, предаде Ройтерс.

Иран е задържал моряците, които са били на борда на два катера на американския военноморски флот в Персийския залив, след като те по неустановени засега причини се оказали в ирански териториални води.

Инцидентът постави на изпитание затоплящите се връзки между двете страни дни преди очакваното начало на практическото изпълнение на историческото ядрено споразумение между тях.

"Ако при разпитите се установи, че те са били на мисия за събиране на разузнавателна информация, ще ги третираме по друг начин", каза говорителят на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция Рамазан Шариф в интервю за агенция Тасним.

Снощи говорител на американското министерство на отбраната бе заявил, че са в ход планове Иран да върна моряците тази сутрин на американски боен кораб в международни води. Според Шариф обаче това е спекулация, която той "нито потвърждава, нито отрича".

Контраадмирал Али Фадави - командир на военноморските сили на корпуса, каза в интервю за иранската държавна телевизия, че американски самолетоносач в Залива е действал "провокативно и непрофесионално" в продължение на 40 минути, извършвайки въздушни и морски маневри, след като Иран арестувал моряците. Той каза, че те са били прехвърлени на остров Фарси - недалече от мястото, където са били задържани. Фадави добави, че Иран е поискал от Вашингтон извинение за "нарушаването" на иранските териториални води.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е в контакт с държавния секретар на САЩ Джон Кери и е заел твърда позиция по въпроса, искайки извинение от САЩ заради нарушението, каза Фадави.

Както американски, така и ирански официални лица посочиха, че моряците, чиито катери може би неволно са били отнесени към ирански териториални води, са в безопасност и към тях се проявява добро отношение. Те са деветима мъже и една жена, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

А ако беше обратното, да ли така щяха да се развият нещата! Как не с ги потопили, добре, че иранците не са като турците.

8

Анонимен

преди 8 години

Вива Персия !!!

7

Наблюдател

преди 8 години

С този президент иранците може и самолетоносач да пленят

fallback