Снимка: архив, Ройтерс
fallback

"Земята се разтресе. През прозореца видях как хора на площада падаха като покосени". Шокиращият разказ е на българския изселник в Истанбул Мустафа Ватан, който бе свидетел на зверския самоубийствен атентат на площад "Султанахмед" в града на Босфора.

28-годишен сириец, роден в Саудитска Арабия, се взриви вчера насред туристическа група като уби 10 души, повечето от които са германски туристи и рани поне 15. Впоследствие стана ясно, че мъжът е бил член на Ислямска държава.

Oще по темата
Българинът точно отварял магазина си за сувенири, когато става експлозията. "По това време имаше много хора на площада, тук винаги е пренаселено. След адския взрив видях поне десетина ранени. Не бях чувал експлозия с такава сила", разказа още 34-годишният Ватан пред вестник "Монитор".

Междувременно стана ясно, че най-малко 59 души в Турция са задържани за връзки с Ислямска държава. Арестите са извършени в Анкара, Шанлъурфа, Мерсин, Килис и Адана, уточнява БТА.

Акцията на полицията беше част от контратерористични операции, проведени след кървавия атентат в Истанбул вчера.

От арестуваните в столицата 16 души, 15 са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани. Някои от задържаните в други градове турци попаднали в ареста по обвинение в тероризъм. Тези лица, по данни на полицията, искали да разкрият слабите места на редица държавни учреждения, където планирали да извършат терористични нападения.

Полицията в Турция твърди, че терористи са планирали и още нападения в близките дни.

Въпреки че вчера турският президент Реджеп Ердоган обвини именно Ислямска държава за атентата, от групировката все още не са коментирали случилото се в Истанбул. Ако това все пак се потвърди, това ще е първата терористична атака на джихадистите в Истанбул.

От германския туроператор, с който са пътували жертвите на камикадзето, пък изразиха мнение, че жертвите на атентата може да са много повече от съобщаваните, тъй като в тази група са пътували над 30 германски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До14

преди 8 години

Е па нагласено е,*** само мисли ,че ей така както си е вървял сириеца се е взривил неочаквано и за самия него.

18

До 22

преди 8 години

Етнос,не,но националност и религия всеки свободен може да си избере

17

razgradski pop

преди 8 години

Българинът?????...браво DNES.BG...похвално...

fallback