Снимка: Reuters, архив

Руското правителство се готви да намали бюджетните разходи с 10 процента, за да се адаптира към силния спад на цените на петрола, съобщи днес в. "Ведомости", цитиран от Франс прес и БТА.

Бюджетът за 2016 година се основава на цена на суровия петрол от 50 долара за барел при стойност 30 долара в момента, а президентът Владимир Путин предупреди, че бюджетният дефицит не бива да превишава 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) в името на "финансовата независимост" на Русия, припомня агенцията.

Според икономическия всекидневник, който цитира неназовани високопоставени представители, министерствата трябва да решат до петък как планират да свият с 10 на сто разходите. В противен случай министерството на финансите ще намали автоматично с 10 процента тавана на позволените си разходи.

Тези понижения не трябва да засегнат заплатите на държавните служители и военните, пише изданието.

Разходите в бюджет-2016 могат да бъдат съкратени с до 10 процента в случай на негативен вариант на развитие на икономическата ситуация, съобщи пред ТАСС информиран федерален чиновник.

В бюджета са заложени приходи от 13,736 трилиона рубли и разходи до 16,099 трилиона рубли, а дефицитът е 2,36 трилиона рубли или 3 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase