Снимка: архив Reuters
fallback

Полицията прикрива нападения, извършени от бежанци, пише германският вестник Билд.

Десетки нападения на жени е имало в новогодишната нощ в Кьолн и Хамбург. Най-малко 80 пострадали са подали оплакване в полицията. Жените били атакувани от тълпа от около 1000 мъже от арабски и северноафрикански произход.Финландската столица Хелзинки, австрийската – Виена, и югоизточният шведски град Калмар са поредните европейски градове, които обявяват, че са отчели необичайно високо равнище на сексуални посегателства през новогодишната нощ.

Първата страница на изданието е със заглавие "Забранено ли е на полицията да казва истината?". Материалът се фокусира върху факта, че подробности относно нападенията в Кьолн и други градове започнаха да излизат много късно, пише bTV. 

Статията на таблоида само добавя масло в и без друго разбушувалият се пожар от негативни мнения за бежанците. Докато през лятото Германия приемаше бежанците с отворени обятия, сега страната обръща посоката.

Според вестника полицията в Кьолн първоначално не е дала информация, че в нападенията над жени на Нова година са участвали бежанци. "Билд" твърди, че във вътрешните данни на полицията е отбелязано, че голяма част от арестуваните тогава 71 души са бежанци.

Високопоставено полицейско лице от Франкфурт, чието име не се споменава, е заявило пред германския вестник, че им били дадени стриктни инструкции да не казват доброволно за престъпления, извършени от мигранти.

Подобни подробности полицията може да дава единствено на директни въпроси по темата, зададени от журналисти.

Говорител на правителството в Хесе призна, че журналистите били посъветвани да бъдат дискрени, отколкото да рискуват вълна от негативни мнения.

Говорител на германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подобно поведение на бежанци "не само нарушава закона, но води до негативни мнения за мнозинството невинни бежанци, които търсят единствено защита".

Вчера полицейският началник на Кьолн беше уволнен след критики за несправяне с насилствените сблъсъци и действия в западногерманския град в новогодишната нощ.

60-годишният Волфганг Алберс трябваше да напусне поста, за да бъде "върнато общественото доверие", заяви вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия - Ралф Йегер. Той изтъкна, че Алберс е проявил разбиране по въпроса. "Моето решение за уволняването на Алберс е необходимо, за да бъде възстановено доверието на обществото в кьолнската полиция", добави Йегер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 8 години

Из интернет попаднах на документ, който жените в болниците в Кьолн са били принуждавани да подписват - (след нападенията на Нова година), да не дават интервюта и изобщо да си държат устите затворени за случая иначе щели да бъдат подведени под съдебна отговорност. Щом и жертвите заплашват представете си от кога е изтървам края и от кога полицията мълчи и не предприема нищо.

92

Анонимен

преди 8 години

Меркел е пътник, германците ще си я линчуват

91

90245

преди 8 години

Това ограничаване на информацията с коя "директива" на ЕС е "синхронизирано"? Обществото има право да знае цялата истина - още повече, когато е ужасяваща. Най-противното лицемерие триумфира в момента в целия съююз и неизбежно ще предизвика остри реакции от страна на хрисими и миролюбиви граждани на ЕС. Във Финландия вече действат дороволчески отряди за охрана на гражданите от различни посегателства. Не ми се мисли за по-нататък...

fallback