fallback

Ислямска държава печели от трафика на антични предмети, пише в. "Ню Йорк таймс", който описва полицейска акция срещу този трафик в България.

Кореспонденцията от Шумен започва с полицейска акция в този град през март 2015 г., където при обиск на четири помещения са конфискувани над 9000 антични предмета, включително статуетки, накити и монети на 2000 години, както и калъпи за отливане и други материали, които навеждат на мисълта, че поне някои от тези предмети може да са фалшификати. Арестувани са трима души, които са пуснати под гаранция, докато тече разследването.

Законите по света са слаби и непоследователни, а митническите служители могат да проверят само част от преминаващите границите стоки, отбелязва вестникът.

Трафикантските организации са развили добър опит при набавянето на стоки на хора, които са готови да платят за тях, а и са достатъчно търпеливи да укриват древни предмети по складове докато отминат проверките.

Трафикът на древни предмети достигна нови равнища, след като радикалната групировка "Ислямска държава" превзе части от Сирия и Ирак и разруши и ограби древни градове. Въпреки почти единодушното осъждане на действията на ИД обаче малко са държавите, които са проявили интерес в налагането на нови ограничения срещу разрастващия се трафик на антични предмети, чиито печалби се оценяват на милиарди долари годишно, пише "Ню Йорк таймс".

Официалните лица все още не знаят как древните предмети са стигнали до Шумен или дали са минали през територия под контрола на ИД. Смята се, че колкото и антични предмети да са заловени, още повече са стигнали до купувачи и търговци във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк. Търговците се възползват от законната търговия с антични предмети, за да пласират артефакти, които от години са грабени при конфликтите в Сирия и Ирак, както и в Либия, Йемен и Египет, пише вестникът.

Засега съвсем малък брой такива предмети са свързани с грабежите на ИД. Макар и групировката да е относително нова в тези мародерства, тя ги допуска в индустриални равнища на контролираните от нея територии, като облага с данъци изкопните дейности, за да получи приходи за обявения от нея през 2013 г. халифат, отбелязва изданието.

Ето защо конфискуваните в България древни предмети, заедно със стотици други, хванати в Турция близо до границата със Сирия и най-малко един заловен предмет в Лондон, се възприемат като част от вълна, която според експерти ще залее европейските и северноамериканските пазари в следващите години, пише "Ню Йорк таймс".

Мащабите на грабежа под контрола на ИД накара много държави да се опитат да ограничат потока от предмети и получаваните от този трафик приходи, макар и те да не са най-големият източник на финанси за групировката, предвид търговията й с петрол.

Миналия месец 15-те финансови министри на страните от Съвета за сигурност се ангажираха да вземат мерки за блокиране на трафика с петрол и антични предмети, а през септември Държавният департамент на САЩ обяви 5 милиона долара награда за информация, която осуетява такъв трафик.

България, където има десетки древни обекти, е печално известна като контрабанден канал, казват пред вестника официални лица. След като незаконно придобити антични предмети стигнат Европа, за трафикантите става по-лесно да създадат документи, че те са автентични открития, които може да се купуват и продават.

"Ние сме най-прекият път от Турция и Близкия изток", казва директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Наблюдаващият прокурор по случая в Шумен Маргарита Георгиева заявява, че конфискуваните предмети са дошли от Турция, но следователите не са успели да установят откъде произхождат, нито за къде са били предназначени, което затруднява постигането на присъди срещу извършители на такъв трафик.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Баджо

преди 8 години

Как може *** от Ню Йорк таймс да пише простотии за България, след като еврейската *** Хилари Клинтън натовари на самолета си в София 75 сандъка с тракийски ценности, след като трафик на ценности има защото мръсните евреи по цял свят купуват всичко възможно. След като същите тези ***, правят всичко възможно за да не се пречи на трафика и съдават сами *** като Черепа, Първанов, собствениците на Приста оил, Бойко и други. Докато има евреи на света ще има проблеми.

17

Бай Миле

преди 8 години

Питайте Черепа, той най-добре знае кое откъде за къде!

16

Веселяка

преди 8 години

До АнонименСъгласен съм, че всеки който може да си го позволи да притежава антики, но за придобиването трябва да има законност, тоест търг и яснота на средствата. При всички други обстоятелства антиките трябва да се конфискуват в полза на държавата.

fallback