Снимка: архив, Reuters
fallback

Турция привика иранския посланик, пред когото настоя иранските медии да престанат да правят връзка между екзекуцията на виден шиитски духовник от Саудитска Арабия и посещението на турския президент Реджеп Таип Ердоган в Рияд миналата седмица, предаде Ройтерс.

"Остро осъждаме свързването на неотдавнашната визита на президента ни в Саудитска Арабия с извършените в тази страна екзекуции, което се прави от медии, свързани с ирански държавни институции", се казва в изявление на турското външно министерство.

Oще по темата

В изявлението се осъждат и пряко отправени към Ердоган обвинения и се казва, че тези публикации целят да му създадат негативен облик в очите на иранците.

Франс прес уточнява, че Ердоган е обвинен, че не е осъдил екзекуцията на шиитския духовник от Рияд, която предизвика тежка дипломатическа криза между Саудитска Арабия и Иран.

В сряда Ердоган заяви, че екзекуцията на духовника е въпрос от вътрешните дела на Саудитска Арабия, в противовес на турското правителство, което в понеделник изрази съжаление за това решение на саудитските власти, отбелязва АФП.

През последните дни се разрази дипломатическа криза между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, след като Рияд екзекутира по обвинение в тероризъм духовника Нимр ан Нимр, опонент на управляващата кралска династия, който настояваше за повече права за шиитското малцинство.

"Пред посланика бе подчертано, че нападенията над саудитското посолство и консулство в Техеран и Мешед са напълно недопустими и неоправдани", се казва още в изявлението.

Миналата седмица Ердоган направи двудневно официално посещение в Саудитска Арабия, където обсъди с краля Салман ибн Абдул Азиз сирийската криза и двустранното енергийно сътрудничество.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

VARVARSKA TURZIA E VINOVNA ZA TERORIZMA V BLIZKIAT IZTOK.DOGAN I SEMEISTVOTO MU ZABOGATYAVAT ZA SMETKA NA KRAGBITE NAPETROL OT SIRIA.

6

До дедовия

преди 8 години

слаби сапьорите на Местан...Много слаби, да объркат кравешко л.йно с руска мина!В интерес на истината , щатите са изпържили Ердоган със свалянето на бомбера Су-24. Чалмалията е очаквал подкрепа - намекнали са му от ЦРУ "бий се смело с московците", после като се накакал, "а бе, ти какво направи!". Ердоган - "Ама, нали вие ми казахате?", ЦРУ -"А бе, ти що ни слушаш, да не си малък!". По заповед на генерал-гуернатора Бойко е готвел арест на Местан за някакви далавери с ислямиститите, свалил му е

5

Анонимен

преди 8 години

А наш Местанчо затова ,че се скри в Турското посолство НИЩО!

fallback