Снимка: Reuters

За първи път от 1945 г. Германия пуска днес ново издание на книгата на Адолф Хитлер "Моята борба" - с възпитателна цел, въпреки колебанията, които предизвиква насочването на вниманието на обществеността към идеите на нацисткия диктатор, предаде Франс прес.

Става въпрос за разбиване на мита, възникнал около този антисемитски подпалвач, създател на нацизма и на проекта за изтребление на евреите, каза в началото на декември миналата година директорът на Института за съвременна история в Мюнхен Андреас Виршинг.

През 2009 г. екипът на Виршинг се впусна в това колкото трудно, толкова и спорно начинание, за да се стигне до написването на 3500 исторически бележки, придружаващи текста. Цялото издание в два тома, общо 1948 страници, ще бъде представено днес пред журналисти и ще се продава за 59 евро.

Единствената книга на нацисткия диктатор е написана през 1924-25 г., докато той е в затвора след неуспешен опит за преврат. От 1945 година досега правата върху книгата бяха собственост на провинция Бавария, но след изтичане на предвидения от закона срок от 1 януари те вече са публична собственост.

На практика "Моята борба"до голяма степен вече е достъпна - в интернет или чрез доставки на антикварни книги, припомни пред АФП председателят на Световния еврейски конгрес, американецът Роналд Лодър. Изтичането на авторските права не променя съществено нещата, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase