Снимка: архив, Reuters
fallback

Министерството на отбраната на Северна Корея не вярва, че тестът, който Северна Корея обяви, че е извършила с мощно ядрено устройство, е бил успешен, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на южнокорейската агенция Йонхап.

Oще по темата

В знак на протест срещу изпитанието обаче Южна Корея ще ограничи до минимум влизането на работници в общата индустриална зона Кесон на двете Кореи, каза представител на министерството на обединението. Ще бъдат замразени и нови инициативи за сътрудничество със Северна Корея.

След съобщението на Северна Корея, че е извършила ядрен опит, държавният секретар на САЩ Джон Кери е провел телефонни разговори с колегите си от Южна Корея и Япония - Юн Бьон Се и Фумио Кишида. Кери е потвърдил твърдия ангажимент на САЩ към сигурността на двете страни и е наблегнал на необходимостта светът да бъде единен в реакцията си срещу действията на Пхенян, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира информация на Държавния департамент, пише БТА.

Телефонен разговор по същия въпрос се е състоял и между американския президент Барак Обама и японския премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо. Двамата лидери са обещали да си сътрудничат тясно по проблема за ядрените опити на КНДР. За да бъдат предотвратени бъдещи ядрени изпитания в Северна Корея, важно е международната общност да вземе решителни мерки, е заявил Абе, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

До svetlio

преди 8 години

Опитът е извършен на дълбочина 10 км. Земетресение от 5.6 по Рихтер не е шега работа. Но няма страшно, ножът е дървен. Фойерверки по случай ЧРД на Ким Чен Ун.

13

Наблюдател

преди 8 години

Определено правителствата им знаят. Имало е трус с магнитуда около 5 по Рихтер. При ядрен или термоядрен взрив характеристиките на взривовете са специфични - различни от обикновенните земетресения. Така че изявленията са просто политически .Най-вероятно да тушират евентуална паника или тревога в населението. Дали е термоядрен или ядрен взривa е отделен "?"

12

Анонимен

преди 8 години

Обаче ако министерството на отбраната на КНДР не вярва,че опитите са били успешни,то целият състав ще бъде екзекутиран публично от вожда.Но това е проблем на ръководството на КНДР.Фактът,че тука пишат полуграмотни хора е по важен.Освен програмката за корекция и цензуриране си трябва някой грамотен да редактира статиите.Иначе е забавно.Като например: престъпниците избягали с червен опел астра,но после намерили колата им син форд фокус.

fallback