Снимка: bgonair.bg

В Лондон и в още три района на Англия най-популярното име за новородените е Мохамед. По данни на министерството на статистиката на Острова, името е изместило даже такива традиционни за страната като Джак, Томас и Даниел.

В някои английски графства, както и в Уелс, името на основателя на ислямската религия е трето по популярност.

Мохамед е едно от най-разпространените имена сред новородените в Брюксел, Амстердам, Копенхаген и Осло. Според оценката на експертите, днес по света живеят 15 милиона Мохамедовци, което прави това име най-популярното на планетата.

"Хората избират това име от любов към пророка Мохамед. Като наричат така своите деца, те вярват, че то ще им донесе щастие и благополучие", убедени са експертите.

В същото време като най-популярното женско име в света се налага София. Най-много хора обичат да наричат децата си София в 9 държави, сред които са Мексико, Италия и Русия. В САЩ името е трето по популярност, а в още 20 страни то е на второ или трето място.

За изследователите голямата изненада е, че толкова много различни страни избират име, което навсякъде звучи еднакво.

Те смятат, че това е знак за глобализирането на културата - София се произнася лесно на различни езици и в превод от древногръцки означава мъдрост.

Вижте повече във видеото на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase