Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Европейската комисия е получила няколко жалби за спирането на доставките за "Овергаз" от руската "Газпром", потвърди неин говорител.

"Можем да потвърдим получаването на писма и ще разгледаме въпросите, повдигнати в тях", заяви говорител на комисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Oще по темата
От офиса ѝ обаче отказа да разкрият съдържанието на оплакванията, както и подателите им, но дадоха да се разбере, че поне едно от тях е от "Овергаз".

Според базирания в Брюксел сайт "Еюактив" става дума за две писма от шефа на "Овергаз" Сашо Дончев, изпратени на 2 и на 30 декември, в които той предупреждава, че монополното положение на "Газпром" на българския пазар представлява сериозна и необратима опасност за конкурентоспособността и нарушава европейското право.

Сайтът цитира писмо, в което се твърди, че "прекъсването на доставките от "Газпром Експорт" дори за кратък период, може да доведе до изчезването на "Овергаз" – единственият останал играч в България“.

"Еюактив" цитира Дончев да предполага, че съвпадението в интересите на "Газпром" и Българския енергиен холдинг е политически мотивирано и цели възобновяването на проекта "Южен поток" предвид настоящото напрежение между Русия и Турция.

Все още е рано да се каже дали Еврокомисията ще започне разследване за нарушаване на европейското законодателство в областта на конкуренцията, тъй като тя първо трябва да прецени основателността на изложените в сигналите факти, коментира източник от Европейската комисия.

Той обаче уточни, че случаят ще се разглежда отделно от започналото през април разследване срещу "Газпром" за доминиращо положение в доставките на синьо гориво в 8 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България.

Това разследване се развива и след като изслуша през декември аргументите на руската компания, сега Европейската комисия ѝ е изпратила възражение, което е част от процедурата, съобщи говорителят на комисар Вестагер.

"Газпром" се е възползвала на 15 декември от правото си на устно изслушване пред Еврокомисията и пред националните власти на засегнатите държави, в добавка към писмените отговори, изпратени в Брюксел, добави той.

Засега от Еврокомисията не се ангажират със срок за приключване на разследването срещу руската компания.

"Антимонополните разследвания зависят от ред фактори като сложност на случая, сътрудничество от страна на разследваните и др.", каза говорителят, без да коментира конкретните обстоятелства в случая.

Европейската комисия започна разследване срещу "Газпром" на 22 април 2015 г. по подозрения, че компанията възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия и че „прилага цялостна стратегия на злоупотреба в тези пазари на доставка на газ“.

По-конкретно Брюксел смята, че "Газпром" налага териториални ограничения за забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия, което води до изкуствено повишаване на цените.

Специално за България, Естония, Латвия, Литва и Полша се подозира, че руската компания води несправедлива ценова политика. България и Полша са страните, в които се разследва и дали "Газпром" не използва своето господстващо пазарно положение "за получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ".

Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от "Газпром", или от съгласието "Газпром" да засили своя контрол върху даден газопровод".

Според предварителните констатации на Комисията тези практики представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на "Газпром", което е забранено по член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

ЕЕ

преди 8 години

КЪДЕ Е ТОЗ БРЮКСЕЛ?? ТО ТУЙ НЕ Е ЛИ ИНКУБАТОРА И РАЗВЪДНИКА НА ТЕРОРИСТИ.

5

Анонимен

преди 8 години

А от къде Идват тия Писма в Еверопейският Парламент и Комисия Е Друг Въпрос ЕИ СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ КОЙСЕ ОПИТВА ДА УПРАВЛЯВА Е БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ ПИСЪМЦА КЪМ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОТНОСНО ОВЕРГАЗ И ГАЗПРОММОЖЕ БИ РУСНАЦИТЕХАХАААА КАК ТАКА НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ПОДАТЕЛЯТ НА ТЕЗИ ПИСЪМЦА ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ Е НЯКОЙ ПТОТИВ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК А КОЙ Е ТОЙ И ЗАЩО НЕ СЕ КАЗВАТ НЕГОВИТЕ ИМЕНА Е ДРУГА ТЕМА НАЛИ ГОСПОДА МАЙКО.ПРОДАЖНИЦИй

4

Анонимен

преди 8 години

SASHO DONCEV PARVO DA DOKAGE PROIZHODA SI ZA MILIARDITE.

fallback