Снимка: Архив Reuters
fallback

Гърция се готви за намаляване на пенсиите. Това става ясно от изпратения снощи до кредиторите на Атина проект за пенсионна реформа.

Намалението е между 15 и 30%, но засяга само хората, на които предстои да се пенсионират. Старите пенсии няма да бъдат променяни до 2018 г.

Проектът на Атина предвижда намаляване с 15% на пенсиите до 750 евро и редуциране с 30 на сто на пенсиите над 2 хил. евро. Предложението на правителството предвижда още и увеличаване на осигуровките - с 1% от работодателите и с 0,5% - от работниците.

В плановете на управляващите е да обединят всички съществуващи пенсионни фондове в Гърция и така да намалят разходите с 10%.

Мерките трябва да задоволят исканията на четворката кредитори – да бъде запълнен дефицитът от 600 млн. евро на година, идващ от пенсионната система на южната ни съседка. Според източници на "Катимерини" обаче кредиторите са скептични, че този план ще проработи и ще поискат по-голямо намаление на пенсиите.

Лидерите на опозицията в Гърция пък са категорични, че намалението на пенсиите не е приемливо. Социалният министър Йоргос Катругалос ще връчи на премиера финалния вариант на пенсионната реформа на 6 януари.

Според предварителните планове реформата трябва да премине през парламента на 15 януари, като все още не е сигурно дали правителството ще успее да набере нужната подкрепа от своите депутати.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

До TRAKIEC_ORIGINALЖената ти е на коренно различно мнение.

13

Анонимен

преди 8 години

Колкото и да ги намалят ,като нашите жалки подаяния няма да станат. Като българинът може да търпи като добиче.

12

До 21 TRAKIEC_ORIGIN

преди 8 години

Бегом марш в твоя анаватан М*нгалистан м*ргав пот*рнак.

fallback