Кадър: YouTube
fallback

Новият Джон Джихадиста и четиригодишен "джихадист" са сред главните действащи лица в новия пропаганден клип на групировката Ислямска държава, показващ екзекуцията на петима души, за които се твърди, че са шпионирали в полза на Запада, пише в. "Дейли телеграф".

На записа, която беше разпространен през уикенда, се вижда маскиран мъж, който застрелва един от предполагаемите шпиони и после казва, че това е послание за британския премиер Дейвид Камерън, който е роб на САЩ.

Според информациите това е Сидхарда Дхар. Според майката и сестрата на Сидхарда гласът, който се чува на записа, е сходен с този на Сидхарда. Сидхарда е на 32 години и е от хиндуистки произход. Той живеел със семейството си в Лондон, но преди 10 години приел исляма и се радикализирал.

Oще по темата

Заподозрян, че проповядва налагането на шериата във Великобритания, той бил арестуван през септември 2014 г. заедно с радикализирания проповедник Анджем Чаудри. Последният ще се яви в съда идната седмица по обвинения, свързани с терористична дейност.

Сидхарда обаче бил пуснат под гаранция и няколко часа след това напуснал Великобритания с автобус за Париж, откъдето отишъл в Сирия със съпругата си и четирите си деца. Там той се присъединил към ИД и вече се нарича Абу Румасая. В акаунта си в Тwitter той качва провокативни снимки, сред които една на която в едната си ръка държи автомат Калашников, а в другата бебето си.

Британски експерти сега анализират видеото, за да потвърдят или отхвърлят версията, че джихадистът на него е действително Сидхарда. Заради предполагаемата поява на британеца Сидхарда в записа на ИД и заради това, че той екзекутира заложник, британските медии веднага го нарекоха новия Джон Джихадиста, по прякора на британски джихадист, който участваше в записите на ИД с екзекуции на западни журналисти и хуманитарни работници.

В последните кадри от записа се появява и 4-годишно момче, дегизирано като джихадист, с камуфлажна униформа и черна лента със символа на ИД на главата.

Детето беше идентифицирано като 4-годишния Иса Дейри. Разпознато е от дядо си Хенри. Майката на Иса е 24-годишната Грейс Дейр, която в миналото е била отлична ученичка, посещавала католически колеж във Великобритания.

Семейството на Грейс е от нигерийски произход. Тя е родена през 1991 г. в лондонския квартал Ламбърт. Когато родителите й се разделили обаче, Грейс започнала да се радикализира. Това е станало онлайн и при посещения на ислямски център, в който ходели и Майкъл Адеболаджо и Майкъл Адебовале, които убиха насред лондонска улица британския войник Ли Ригби.

След това Грейс се омъжила за турски имигрант и от брака й се родил малкия Иса. После тя се развела и заминала през 2012 г. за Сирия, за да стане джихадистка булка. Променила името си на Хадижда. В Сирия се омъжила за втори път за шведски джихадист, който бил убит малко след сватбата. От този брак Грейс-Хадиджа родила втори син.

Преди година тя качи в интернет снимки на Иса с автомат Калашников, а малко след обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули тя написа в Тwitter, че иска да е първата британка, която ще обезглави американски или британски "терорист".
 

/БТА/  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

DETETO,DETETO.

21

7.62

преди 8 години

Ваксината 7,62 лекува джихадистчита от първия път.

20

Стършел

преди 8 години

Тези, че не ги слуша главата е ясно, но и в този форум не са малко.

fallback